ВИДЕО: Од 1 јануари за 10 отсто повисоки плати за вработените во образованието

Од:

Над 32 илјади вработени во образованието и науката од 1 јануари ќе добијат повисоки плати за 10 проценти. Спогодбите беа потпишани денеска во Владата меѓу Самостојниот синдикат на образование наука и култура (СОНК) и Министерството за образование и наука .

Повисоки плати ќе добијат околу 20.000 вработени во основното образование, 8.000 во средното, 4.500 во високото образование и 220 вработени во научните институции.

Честитајќи го потпишувањето на спогодбите, премиерот Зоран Заев истакна дека покачувањето на платите во образованието и науката е резултат на определбата на Владата да биде Буџетот за 2020 година посветен на инвестициите во човечкиот капитал.

– Тоа е инвестиција за нашата иднина, за нашиот економски раст. Тоа е инвестиција и еден од начините за решавање на еден од нашите најголеми предизвици како да ги задржиме нашите граѓани во земјата, како да им понудиме подобри услови и да ги направиме посреќни и помотивирани на нивните работни места. Оваа Влада одлучи да ја запре стагнацијата во вложувањето во луѓето во овие сектори. Ние го поттикнуваме инвестирањето во човечкиот капитал, и во оваа насока, во Буџетот за 2020, во функциите здравство, образование и социјална заштита инвестираме вкупно 154 милијарди денари. Тоа е зголемување од повеќе од 10 милијарди денари во споредба со ребалансот од 2019 година, односно последниот Буџет, нагласи Заев.

Тој додаде дека целта е да се создаде образовен систем кој ќе биде генератор на општествениот и економскиот развој на државата.

Според министерот за образование и наука Арбер Адеми, со покачувањето на платите се подобрува материјалниот статус на вработените во образованието. Тој најави дека и во следниот период ќе се работи на враќање на дигнитетот и достоинството на професијата наставник во општеството.

– За период помал од две години имаме најголемо зголемување на платите во еден мандат на една Влада. Со овие политики и зголемување на платите даваме сериозен придонес за подобрување на материјалниот и општествениот статус на вработените во образованието, рече Адеми по потпишувањето на спогодбите.

Од СОНК се задоволни од социјалниот дијалог со ресорното Министерство и од постигнатиот договор за покачување на платите, но она што останува да се сработи во следниот период е потпишување на колективен договор за високото образование.

– Колективниот договор е во работна верзија. Работните групи треба да почнат да работат и да се утврди текстот. Сметам дека во наредниот период е од големо значење да се донесе ваков колективен договор, рече претседателот на СОНК, Јаким Неделков.

Во следниот период, според Неделков, треба да се разговара и за измените на колективните договори за основно и за средно образование, за враќањето на регресот за годишен одмор, враќањето на надоместокот за превоз за наставниците кои одат на работа во руралните средини и плаќањето на прекувремената работа.

Би можело да ве интересира

МОН: Платформата се тестира за целосна функционалност

Ана Ололовска

Навреме ќе заврши сместувањето во студенските и средношколските домови, уверува Царовска

Ана Ололовска

МОН со последни подготовки пред стартот на учебната година, за СОНК има недостиг на технички средства

Ана Ололовска

Царовска на средба со основците кои освоија медали на Балканската олимпијада по математика

Ана Ололовска

МОН: Со законските измени се овозможува непречено одвивање на наставата и во вонредни околности

Ана Ололовска

Комисијата одлучува за целодневна настава, МОН понуди солуција за децата кои немаат ИТ-уреди

Ана Ололовска