O2 Иницијатива: Фабриката „Усје“, најверојатно најголемиот индустриски загадувач во Скопје

Од:

Фабриката „Усје“ – најверојатно најголемиот индустриски загадувач во Скопје. Чадот од високите оџаци ја формира типичната покривка која се движи над градот како плашт кој нè гуши. Дополнително, не знаеме кое е нивото на најопасните диоксини и фурани, тешки метали, флуороводороди, хлороводороди кои се ослободуваат во поголема мера кога се гори отпадот како од Адиент, Штип, фабриката за тапацир и производство на навлаки за автомобилски седишта, некоја мешавина од винил и текстил, потоа пластика, отпад од пакување, итн. Ова мора да е еден од приоритетите на секој кој сака да го намали аерозагадувањето во градов, се вели во постот на O2 Иницијатива.

„Усје треба да користи најдобро достапни техники, кои ќе овозможат намалување на загадувањето, како префрлање на гас во своите процеси (да, можно е, изгуглајте си) и многу подрастично ограничување на она што може да го испушти во воздухот. Впрочем, со милионски профити годишно ова треба да е нивна ОБВРСКА, а не да им се овозможи и понатаму да ни го приредуваат ова што сликите ЈАСНО го покажуваат.

Со оглед дека 95% од акциите ги поседува холандскиот Титан, TITAN CEMENT Netherlands B.V., а профитот што го направиле во изминативе 20-ина години е над 500 милиони евра, го повикуваме амбасадорот на Холандија, Dirk Jan Kop Embassy of the Netherlands in North Macedonia, да изврши потребно влијание врз нивната компанија која го поседува Усје, да инвестираат во користење на гас во нивните производни процеси и постават најсовремени филтерски системи кои ќе го минимизираат ова што ни го прават со децении. Секако да постават и 24ч мониторинг на емисиите, достапен за јавноста, што е задолжително согласно европските стандарди и податоците од мерната станица поставена во дворот на фабриката да бидат исто 24ч достапни за јавноста. Редно е“, напишаa од O2 Иницијатива.

Би можело да ве интересира

Левица: Јавните претпријатија во Град Скопје пред колапс

Левица: Негрижата на институциите може да ја доведе во прашање безбедноста на користење на Велешкото Езеро

Левица: Омразата, бализмот и вандализмот не водат кон соживот за кој повикуваат етнички профилираните партии

Горан Наумовски

Левица: Тарифата на нотарите енормно зголемена – партиите на власт со нов удар по џебот на граѓаните

Горан Наумовски

Левица: Колку ги чинеше граѓаните театарот за фабриката со електро автомобили?

Горан Наумовски

Левица: Уште седум нови барања за апанажа – 750.000 евра го чинат народот поранешните функционери на ДПМНЕ, СДС и ДУИ