Нуредини засега нема информации за причините за намалување на нивото на Преспанското езеро

Од:

Формирана е работна група од експерти од Република Северна Македонија, Албанија и од Грција за намалување на нивото на Преспанското езеро, а веќе наредниот понеделник ќе имаат и средба, на која ќе присуствува и градоначалникот на Преспа, најави денеска од Свети Николе министерот за животна средина, Насер Нуредини.

Тој засега нема конкретни информации, за причините за намалување на нивото на Преспанското езеро.

– Не би сакал да шпеклирам, штом ќе имам детални информации, тогаш ќе можам да ве известам за тоа кои се причините за намалувањето на нивото на Преспанското езеро, вели Нуредини.

Тој потенцира дека на езерата во нашата држава се инсталирани и неколку мерни станици, кои го мерат нивното ниво, а веќе имаат и сугестија да се зголеми бројот на таквите мерни станици како за езерата, така и за изворите за вода за пиење во земјава.

– Како земја сме свесни за климатските промени и се разбира дека соодветно ќе мора да реагираме на тоа. Имајќи предвид дека имаме и многу сува зима, немаше никакви врнежи, ниту од дожд, ниту од снег, морам да кажам дека треба да изнајдеме начин да работиме заедно со сите инволвирани институции, а прво со Министерството за земјоделство со цел да направиме планови, како да се помине летото. Затоа што имајќи предвид каква зима имавме не очекува и сушно лето, вели Нуредини.

Би можело да ве интересира

Продолжува забраната за викенд престој на туристички места во Преспа

Нуредини и Захариева: Иднината на животната средина е во рацете на нашите деца

Ана Ололовска

Нуредини: Не е доволно само да се пишуваат законите, треба и подобро да се применуваат

Ана Ололовска

Нуредини: Сѐ уште немаме индикации од ЕУ за спроведување на Зелениот пакт

А1он

МЖСПП: Во континуитет се следи состојбата со Преспанското Езеро, следната недела координативна средба

Ана Ололовска

Последната долга суша причина за најголемото опаѓање на Преспанското Езеро

Ана Ололовска