Нови камери за препознавање регистрации на 40 локации и гранични премини

Од:

Mинистерството за транспорт и врски набави нов систем за видео надзор и читање на регистарските таблици на граничните премини, што во следниот период ќе се инсталира на сите гранични премини во земјата. Министерот Благој Бочварски денеска го потпиша Договорот за имплементација на нов централизиран видео систем, со вредност од 928.500 евра, систем кој што ќе биде имплементиран во рок од една година.

Имплементацијата на овој информатички систем е во рамките на Проектот за унапредување на трговијата и транспортот на Западен Балкан, а за потребите на Министерството за внатрешни работи и Царинската Управа.

Системот ќе биде поставен на 40 локации, на сите гранични премини во Република Македонија.
Тој опфаќа систем за видео надзор со 350 различни различни типови на дигитални камери, систем за автоматско препознавање на регистарски таблици и централен систем за складирање на податоците.

„Унапредувањето на транспортот и на безбедноста на патиштата во Република Македонија се високо на агендата на Министерството за транспорт и врски. Во таа насока континуирано работиме на мерки и активности со кои што го развиваме транспортот и ова е еден од проектите кои што заеднички бенефит ќе има Министерството за транспорт и врски, Министерството за внатрешни работи, Царинската Управа и секако граѓаните со кои што ќе се подобрат условите за работа на граничните премини. Регионалната соработка е наш приоритет и продолжуваме со реализација на вакви проекти кои ќе донесат регионален развој“, истакна министерот Бочварски.

Би можело да ве интересира

Сакале да минат граница со менувана лична карта, пасош што му фалат страници, фалс зелен картон

Нормализирана состојбата на граничниот премин Делчево

А1он

Ковачевски: По 40 години, рехабилитиран регионалниот пат Битола-Меџитлија, се поврзуваме со соседите, отвораме економски перспективи, го олеснуваме нашиот пат до ЕУ

А1он

Финска ги затвори сите копнени гранични премини со Русија

Рама од Скопје: Границата помеѓу Косово и Србија е вон контрола, да се зголеми бројот на силите на НАТО

Орце Костов

Границата на САД и Мексико е најопасниот премин на светот: Стотици мртви и исчезнати