Николовски најави дека во 2021 година ќе се намалуваат или спојуваат институции

Од:

– Се работи на сите анализи за спојување и намалување на бројот на институции и 2021 ќе биде година во која ќе ги намалуваме или укинуваме чекор по чекор институциите кои сметаме дека може да бидат споени со останати институции, агенции, фондови и слично, изјави денеска вицепремиерот задолжен за борба против корупцијата и криминалот, одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски.

Прашан до каде е процесот на намалување на јавните претпријатија и државни органи со нивно спојување со некои министерства, Николовски рече дека процесот на намалување на самите министерства е веќе започнат со самото формирање на владата, која има седум помалку министерски места од претходно.

– Ова е прва мала, ефикасна и економична Влада, која постојано ќе крати на трошоците и привилегиите. Влада во чиј мандат се најавува намалување на моќта на политичарите и зголемување и трансформација на сите институции да бидат сервис на граѓаните, изјави Николвоски.

Се работи, посочи тој, на анализи и во рамки на проектите кои ги имаат министерствата, особено Министерството за информатичко општество и администрација со ЕУ, за спојување и намалување на бројот на институции.

– Тој процес е во тек и граѓаните треба да знаат дека активно работиме во тој правец. Од друга страна, еве велиме дека ќе ги јакнеме институциите и капацитетите на оние витални институции, како инспекторатите. Државата мора да ги јакне капацитетите кои се неопходни, за сите процеси кои ги водиме, но од друга страна да ги крати и намалува не само институциите, туку и трошоците кои што се непродуктивни. Во тој поглед голем број тимови веќе активно работат и резултатите не може да бидат брзи, туку темелни и суштински и ќе се одвиваат во континуитете во следниот четиригодишен период на оваа влада, изјави Николовски.

Би можело да ве интересира

Хрватската државна администрација од 1 декември ќе работи од дома

Жарко Настоски

Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците ги прифати измените на Законот за административни службеници

Жарко Настоски

Вицепремиерот Николовски ќе претседава со Антикорупциската деловна коалиција, направена по холандски терк

Жарко Настоски

Николовски на 25. Конгрес: Со измените на Статутот воведуваме мерит систем и ја зголемуваме мобилноста на партијата

Николовски на 25.Конгрес: СДСМ е најнапредната партија која постојано го слуша гласот на граѓаните

Николовски: Институциите почнаа со проверки околу случајот со европските пари

Жарко Настоски