Нема договор, преговорите помеѓу СОНК и МОН продолжуваат за уште 10 дена

Од:

Денеска се одржа нова работна средба помеѓу Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) и Министерството за образование и наука, во рамките на десетдневниот рок за помирување, за усогласување на платите на вработените во основното и средно образование со порастот на минималната плата на национално ниво.

dobivaj vesti na viber

На средбата бил донесен заклучокот дека двете страни на колективниот работен спор имаат потреба од поголем временски период од 10 дена, под покровителство на помирувач, со оглед на фактот дека преговорите се движат во нагорна линија, соопшти СОНК по средбата.

„На денешните преговори двете страни ја утврдија содржината на препораката, според која продолжуваат преговорите помеѓу СОНК и МОН за уште 10 дена. Предвидено е во дополнителните денови да се утврди процентот на усогласување на платите, како и дефинирање на крајни рокови за склучување на нови колективни договори за основно и средно образование“, се вели во соопштението од Синдикатот.

Се додава дека содржината на препораката се утврдува со цел во понатамошните преговарања да не се почнува одново туку од каде што е постигната согласност.

Би можело да ве интересира

МОН за доцнењето од три месеци: Авторите немаа интерес да достават предлог учебници

Орце Костов

Митева: МОН платило пола милион евра за скрипти за еднократна употреба

Митева: Наместо нови учебници, МОН платило 530.000 евра за привремени материјали за учење

Генијот Македон од државата доби само слика со министерот, родителите сами ќе го платат неговото образование

Орце Костов

МОН: Доставата на новите материјали за учење за прво, второ, четврто и петто одделение и на учебниците за останатите одделенија ќе заврши пред 1 септември

Шаќири: Квалитетно високо образование создава генерации кои ќе умеат да се носат со предизвиците

Горан Наумовски