Награда за животно дело за генералниот директор на „Адинг“, Благоја Дончев

Од:

Претседателот на Управен одбор и генерален директор на „Адинг“, Благоја Дончев, е добитник на наградата за животно дело во Средна и Југоисточна Европа, „Креатори на столетието“.

Во избор помеѓу 411 кандидати од 8 земји од регионот, меѓународниот комитет за доделување награди и признанија „Креатори на столетието“ награди 56 компании, организации и лица од 6 земји, како најзаслужни за развојот на претприемништвото во Средна и Југоисточна Европа. Од македонските претприемачи и компании наградени беа и компаниите „Халк банк“, „Адора инженеринг“ и „Киро Дандаро“.

„Секако дека едно вакво признание за животно дело претставува чест за мене како генерален директор на ‘Адинг’. Уште повеќе што годинава одбележуваме 50 години од нашето постоење, а целиот професионален век речиси 40 години, го поминав во компанијата“ – Благоја Дончев, претседател на управен одбор и генерален директор на „Адинг“ АД Скопје.

„Креатори на столетието“ го доделува Меѓународниот економски форум „Перспективи“ и Меѓународниот комитет за доделување награди и признанија „Креатори на столетието“ од Хрватска, во рамки на Регионалниот самит на претприемачи од Средна и Југоисточна Европа „300 најдобри“. Самитот годинава се одржа од 22 до 24 март 2019 година во Дубровник, а го најавија и Светскиот конгрес на претприемачи „Северна Македонија 2019“, кој годинава ќе се одржува во Скопје во октомври.

(ПР текст)

Би можело да ве интересира

Писателот Сашо Огненовски добитник на Наградата за најдобар роман на Хрватското книжевно друштво во Риека

Во Битола врачена наградата за животно дело на актерот Петар Мирчевски

А1он

Олга Панкина добитник на наградата за превод „Златен витез“

Наградата „Актер на Европа 2021“ за Маргарита Џепа од Албанија

Тимот на ИРЛ добитник на наградата „Никола Младенов“ за најдобра истражувачка сторија

Германската фондација Фридрих Еберт му ја додели годинешната награда за човекови права на Зоран Заев

Жарко Настоски