Надминат прагот на алармирање, во Тетово и Гостивар во сила мерките за заштита од загадениот воздух

Од:

Во Гостивар и Тетово е надминат прагот на алармирање и во сила стапуваат препораките и мерките за заштита од загадениот воздух. Министерството за животна средина и просторно планирање информираше дека според Уредбата во која е дефиниран прагот на алармирање на суспендирани честички со големина до 10 микрометри (надминување на вредноста од 150 мg/m3 во текот на два последовни денови) и добиената временска прогноза од Управата за хидрометеоролошки работи во овиа два града е надмнат прагот.

МЖСПП доставило информација за надминување на прагот на алармирање до Министерство за здравство, Министерство за труд и социјална политика, Државниот инспекторат за животна средина, Управа за животна средина, Сектор за комуникација со јавноста во МЖСПП, Институт за јавно здравје и до општините Тетово и Гостивар.

Би можело да ве интересира

10 години затвор за девојката која го уби 16-годишникот во тетовско

Катерина Павлова-Николовска

Починат маж пронајден на улица во Гостивар

Зелен Хуман Град: 15 предлози за намалување на аерозагадувањето преку Град Скопје

Ана Ололовска

О2 Иницијатива: Митови и факти за загадувањето на воздухот со PM10 и PM2.5 во декември месец низ земјава

Ана Ололовска

Скопје е втор најзагаден град во Европа, во Струмица и Битола прекинати мерките

Во Берово, Гостивар и во Тетово да не се излегува од дома, воздухот е екстремно лош – препораки од Институтот за јавно здравје

Катерина Павлова-Николовска