МТСП: Кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силјановска Давкова дрско ги злоупотребува децата од СОС Детско село во предизборна кампања

Од:

Министерството за труд и социјална политика најостро реагира на дрската злоупотреба на децата и младинците без родители и родителска грижа во СОС Детско село од страна на кандидатката за претседател на ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силјановска Давкова. Кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ денеска подготвуваше оброци за децата од СОС Детско село, малипулирајќи ја јавноста дека се загрозени и дека им е неоходна храната.

Министерството за труд и социјална политика ја информира јавноста дека СОС Детско село е приватна установа којашто згрижува деца без родители и родителска грижа врз основа на Управен договор склучен со државата, а трошокот за секое дете на месечно ниво го покрива надлежниот Центар за социјални работи и истиот изнесува 18.000 денари.

“Освен користењето на месечниот надоместок, според договорот  ПУ СОС-Детско село, има обврска децата да ги згрижува на начин кој е во најдобар нивен интерес,  да им обезбеди, исхрана, облека, нега, грижа и воспитание до нивно враќање во семејството, односно до оспособување за самостоен живот и работа. Установата е должна на децата и младинците да им обезбеди посетување на основно и средно образование во соодветна установа, организирање стручна помош за успешно совладување на воспитно-образовните програми, да организира различни облици на работа и живот, како и да се грижи за нивното здравје.

Република Северна Македонија ја има ратификувано Конвенција за правата на детето.

Согласно членот 36 од Конвенцијата државите кои ја имаат ратификувано оваа Конвенција се должни да ги штитат децата од сите форми на искористување штетни за доброто на децата. Злупотребата  на децата кои се без родителска грижа и се под заштита на државата за партиски интереси претставува најгрубо кршење на детските права и е во спротивност на најдобриот интерес на детето загарантиран со  Конвенцијата.”, се објаснува во реакцијата на Министерството за труд и социјална политика.

Би можело да ве интересира

Хејли ќе се кандидира за претседателските избори во САД во 2024 година

Горан Наумовски

(ВИДЕО) Мицкоски: Ковачевски и ДУИ не можат затвореник да пренесат од точка А до точка Б, а не убедуваат дека ќе не однесат во ЕУ

Орце Костов

Со гласови на членовите на победничкото мнозинство ИК на Подгорица ги усвои конечните резултати од локалните избори

Хрватска има половина милион повеќе гласачи од жители

Петмина „вечни“ градоначалници во Словенија го добија осмиот мандат

Горан Наумовски

Бајден: Задоволен сум од исходот на изборите, тоа го одразува квалитетот на кандидатите на партијата