Митревски: Решението на Врховен суд е донесено врз основа на нелегитимни документи

Од:

Претседателот на Сојузот на синдикати на Македонија Живко Митревски тврди дека решението на Врховниот суд е донесена врз основа на нелегитимни документи и фалсификувани печати.

На прес-конференција Митревски рече дека со употреба на фалсификувани печати некој претставувајќи се лажно како ополномошен претставник на ССМ доставил жалба до Врховниот суд со која се бара бришење од Централниот регистар на претседателот на ССМ.

– Со ова се направени дополнителни кривични дела за кои сторителите дополнително се пријавени со проширување на кривичните пријави и со поднесување на мерки за обезбедување и притвор поради повеќекратното повторување на кривичните дела, истакна Митрески на попладневната прес-конференција.

Тој напомена дека веднаш по добиените сознанија до Основното јавно обвинителство, Републичкиот судски совет и до Врховниот суд презеле повеќе правни дејствија со цел да се утврдат фактите.

– Бараме, како впрочем што бараат и сите во оваа држава, да се утврди ваквата вистина, да се утврди легитимитетот и доколку се утврдат кривичните дела, сторителите да бидат казнети, како и соучениците, вклучително и самонаречените овластени претставници и застапници на ССМ, за кои никогаш ниту добиле полномошно да водат постапки, ниту пак тие документи се со оргинални печати, рече Митрески.

Недоразбирањата во ССМ околу изборот на претседател почнаа минатата година кога дел од синдикатите соопштија дека на седница на Советот бил отповикан Митревски. Од друга страна, Митревски тврди дека има поддршка од 13 гранкови синдикати.

Би можело да ве интересира

Минималната плата од јули е зголемена на 14.934 денари, ССМ потсетува за да нема изигрувања како со субвенциите

Маја Илиевска-Пачемска

ССМ: Работодавачите да го заштитат здравјето на работниците во услови на топлотен бран

Ана Ололовска

ССМ: 15 јули е неработен ден, луѓето кои ќе работат да бараат празнични дневници

А1он

Сабота и недела неработни, породилно отсуство една година и зголемување на минималната плата, бара ССМ

Ана Ололовска

ССМ: Работодавачите на почетокот на месец јули да исплатат регрес за годишен одмор

Ана Ололовска

ССМ: Субвенционирање на плати и во јуни, исплатата директно на сметка на работниците

Ана Ололовска