Министерство за животна средина: Обезбедени 50 милиони евра за подобрување на водната инфраструктура во општините

Од:

Собранието на Република Северна Македонија го усвои Законот за задолжување на Република Северна Македонија со заем кај Европската инвестициона банка (ЕИБ) по Финансискиот договор за Проектот за подобрување на водната инфраструктура на општините во Северна Македонија, во висина од 50 милиони евра.

dobivaj vesti na viber

Со обезбедените финансиски средства од заемот кај ЕИБ, ќе продолжи поддршката за сите општини за воспоставување на основната инфраструктура за обезбедување на чиста вода за сите жители во државата, а реализацијата на проекти ќе се изврши од страна на Министерството за животна средина и просторно планирање, велат од МЖСПП.

Проектот за подобрување на водната инфраструктура на општините во Северна Македонија во себе опфаќа: рехабилитација, модернизација и проширување/изградба на инфраструктурата за водоснабдување, инфраструктура за собирање и третман на отпадни води, системи за атмосферска канализација и итни мерки за заштита од поплави, како и за набавка на специјализирана опрема за одржување, се додава во соопштението на МЖСПП.

Би можело да ве интересира

Се истражува загаденоста на Пеленица

Ана Ололовска

МЖСПП: Ќе се изработува стратегија за идентификација на локација контаминирана со жива и ќе се тестира во ОХИС

Ана Ололовска

Министерство за животна средина: И градот Охрид добива мониторинг станица за квалитет на воздухот

Ана Ололовска

Нуредини: Кањонот Матка како заштитено подрачје има можности да стане една од главните туристички еко дестинации во државата

Ана Ололовска

Нуредини: Интензивни разговори за предизвиците од глобалната енергетска криза, можностите за надминување и ориентираност кон чисти енерги

Ана Ололовска

Нуредини: Се наоѓаме на клучна точка на одлучување и фундаментална структурна промена кон претстојната зелена транзиција

Ана Ололовска