Министерство за животна средина: Ќе се снимаат само разговорите од контакт центарот, централата не е за прислушување

Од:

Министерството за животна средина и просторно планирање денеска соопшти дека е во процедура на набавка на телефонска централа, за што е склучен договор со Македонски Телеком АД Скопје, и истакнува дека опремата која ќе биде набавена ќе се користи за планираниот контакт центар каде ќе се пријавуваат загадувачи, но оти никако не претставува специјализирана опрема за снимање и прислушкување на телефонски разговори

– Телефонската централа која треба да се набави има вграден хард диск кој што служи за зачувување на потребните конфигурациски фајлови и системски пораки како дојдовни пораки, пораки за говорно сандаче и сл., а за да биде активирана споменатата услуга за снимање на разговори, потребно е претходно да биде активирана лиценца за снимање на разговори. Имено, Министерството за животна средина и просторно планирање има предвидено да отвори Контакт центар, каде што граѓаните ќе имаат можност да пријават загадувач и за чија цел ќе биде набавена и потоа активирана лиценца со помош на која телефонската централа ќе има можност за снимање, стои во соопштението.

Снимањето, информира МЖСПП, ќе биде на само еден говорен канал (телефонската линија на контакт центарот). Тоа е се користи заради подобрување на квалитетот на услугите према граѓаните, додека работењето на контакт центарот ќе биде во согласност со националната легислатива и законот за заштита на лични податоци.

– Снимањето на телефонските разговори е стандардна функционалност на сите нови телефонски централи од сите реномирани производители и секако опремата која ќе биде набавена никако не претставува специјализирана опрема за снимање и прислушување телефонски разговори, стои во соопштението.

Би можело да ве интересира

Државата е еден од најголемите загадувачи: Над 700 институции користат греење со кое го трујат воздухот, најголем дел се во училишта и градинки

Орце Костов

Шукова: Граѓаните да користат суво дрво, 45 отсто од загадувањето доаѓа од домаќинствата

Орце Костов

Чебрен пропадна: Грчката компанија не можела да подигне кредит од банка за да гради

Орце Костов

Воздухот енормно загаден, а пратениците одбиваат амандмани за Буџетот со кои ќе се намали аерозагадувањето

Орце Костов

Трошоците за заштита на животната средина лани изнесувале 7 840 633 000 денари

ВМРО-ДПМНЕ: Обвинителството молчи за шпионскиот софтвер Предатор, Ковачевски дал наредба за масовно прислушкување

Предраг Петровиќ