Меѓународна конференција за индивидуално насочено планирање кај лицата со аутизам

Од:

Македонското научно здружение за аутизам (МНЗА) денеска организира онлајн меѓународна конференција на тема „Лицата со аутизам во центарот на вниманието – поддршка преку индивидуално насочено планирање“.

Конференцијата која ќе се одвива на платформата Зум, е завршен настан од тригодишниот проект „A holistic approach to person-centered planning for Autism (AUTISM_PCP)”, од Еразмус+ програмата на Европската Комисија.

Како што велат од МНЗА, целта на конференцијата е да се промовира методологијата за индивидуално насочено планирање прилагодена за лица со аутизам, развиена како клучен резултат од работата на Autism_PCP меѓународниот конзорциум во изминативе три години. Но, ќе биде даден и поширок пресек на моменталната состојба во однос на правата и потребите на лицата со САС, како и на системските решенија во однос на социјалните услуги за оваа категорија граѓани.

За учество на настанот се пријавени околу 600 гости од земјава, како и од Словенија, Хрватска, Србија, Бугарија, САД, Германија, Велика Британија, Нов Зеланд, Грција.

Би можело да ве интересира

Ковачевски: Владата продолжува со силна поддршка за лицата со аутизам и нетипичен развој

А1он

Македонското научно здружение за аутизам организира меѓународна конференција

А1он

Светски ден за подигање на свесноста за аутизмот

Катерина Павлова-Николовска

МТСП: Продолжуваат заложбите за поголема интегрираност на лицата со аутизам во општеството

Ана Ололовска

Се разгледува можност за излегување за време на полицискиот час на деца со аутизам

А1он

Владата денеска ќе свети сино по повод Меѓународниот ден за подигање на свеста за лицата со аутизам

А1он