Матурантите се договорија со Заев, ќе има два екстерни и два интерни испити

Од:

Владата и Сојузот на средношколци изнајдoa заедничко решение со кое секој матурант ќе може да се запише на било кој факултет во државата или надвор.

„Нужно беше државната матура да претрпи измени и да се најде заедничко решение. Се договоривме за два екстерни испити, додека за третиот екстерен испит се договоривме да се претвори во интерен испит“, рече премиерот Зоран Заев по средбата со средношколците.

Тој рече дека решението го договориле следејќи го примерот од останатите европски држави.

Подоцна Сојузот на средношколци преку соопштение ја извести јавноста дека сепак ќе има два интерни испити и дека на прес конференцијата дошло до забуна.

„Сегашниот модел се состои од три екстерни и еден интерен. Едно од нашите барања, покрај другите девет, беше третиот екстерен предмет да се симне на ниво на интерен. Значи, да се полагаат два екстерни и два интерни предмети. Поените за интерните ќе се добиваат врз основа на просек и оценката од испитот“, појаснуваат од Сојузот на средношколци.

Матурата оваа година наместо на 29 мај, ќе започне на 5 јуни.

Би можело да ве интересира

МОН: Наставата наместо во саботи ќе се надомести во работни денови

МОН не го послуша Советот на Општина Велес: Скрати македонска паралелка во гимназијата

Орце Костов

До крај на година ќе се учи секоја сабота: Неработните денови за учениците преку ноќ станаа работни

Орце Костов

МОН: Не укинуваме паралелка на македонски јазик во велешката гимназија

Орце Костов

Нема евиденција дали 140 денари за оброк завршиле кај студентите, МОН исплаќал пари без утврдени легла во домовите, покажа ревизијата

Орце Костов

Ученици од прва до четврта година принудени да плаќаат за наметки и капи за матурантите

Орце Костов