Коле Штерјев треба да ги достави записниците од седницата за спорниот избор на јавни обвинители

Од:

Комисијата за заштита на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер му наложила на Советот на јавните обвинители да ѝ ги достави записниците од седницата за спорниот избор на јавни обвинители од 31 јануари, а кои ги побара „Транспаренси интернешнл – Македонија“. Претходно, ова тело кое го води Коле Штерјев, не ѝ ги даде записниците од седницата на невладината организација. По ова, „Транспаренси интернешнл – Македонија“ поднесе жалба до Комисијата, која се произнела позитивно и му наложила на Советот да ги предаде записниците.

Оваа граѓанска организација поднесе и претставка до Здружението на обвинителите и до Етичкиот совет. Од нив се бара да го проверат работењето, но и постапувањето на претседателот на Советот на јавните обвинители, Коле Штерјев, и на членката на Советот, Фиданка Рајевска. Ова следува кога претседателот на Советот, Коле Штерјов, гласаше при изборот на својата внука Марија Ѓоргова, но и поради тоа што Рајевска гласала при изборот на обвинителката Лидија Раичевиќ, која го гонеше сопругот на Рајевска за банкарски криминал.

Васко Маглешов

Би можело да ве интересира

ЕК: Има механизми за независно и одговорно судство, треба нивна решителна и доследна употреба

Ана Ололовска

Судење во време на Ковид-19

Ана Ололовска

Добрила Кацарска предложена за уставен судија

Ана Ололовска

Советот на јавни обвинители ќе избира свој заменик претседател

Ана Ололовска

Власта ветува модел за прочистување во судството во првите 100 дена

Ана Ололовска

Судскиот совет изготви Акциски план за работни посети во судовите

Ана Ололовска