ВИДЕО: Калина Гривчева-Старделова избрана за претседател на Лекарската комора на Македонија

Од:

Доц.д-р Калина Гривчева-Старделова од Универзитетската клиника за гастроентерохепатологија е избрана за претседател на Лекарската комора на Македонија.

Старделова по изборот за медиумите изјави дека ќе се залага да ги доврши сите работи кои се оставени, како и дека ги чека голема работа.

-Сакаме да направиме подобра Лекарска комора, комора со која ние и другите околу нас ќе се гордеат. Имаме многу работа, оставени се работи кои ние треба да ги истражиме, не чека многу работа, ќе направиме добар тим, рече Старделова.

За заменик-претседател на Лекарската комора е избран хирургот Илбер Бесими од Клиничката болница во Тетово.

Од 66 присутни на денешната седница на Собранието на Лекарската комора за Гривчева-Старделова гласале 40 членови, а за нејзиниот противкандидат Ленче Нелоска 24, додека две ливчиња биле неважечки.

Седницата на Собранието на Лекарската комора продолжува попладнево со избор на други органи и тела на на оваа најголема лекарска асоцијација.

Досегашен претседател на Лекарската комора на Македонија беше проф.д-р Кочо Чакаларовски.

Би можело да ве интересира

Комората на приватно здравство бара да се објави повик за лекари во новите ковид амбуланти

Горан Наумовски

Вакцинацијата е најдобра заштита од сериозни заразни болести порачуваат од Лекарската комора

Гривчева Старделова: Ковид-19 откри многу слабости и ја акцентираше потребата од зајакнување на здравствениот систем

Трите медицински комори со заедничко барање за изземање од Законот за заштита на лични податоци

Лекарска комора: Насилството врз лекарите со загрижувачка димензија, потребно е итно носење на измени на Кривичниот законик

Ана Ололовска

По најавата за штрајк, Лекарска комора бара Фондот да ги повлече казните за матичните лекари

Маја Илиевска-Пачемска