Инспекција во скопската фабрика за пиво каде работници се затруле со храна

Од:

По добиеното известување од Центарот за јавно здравје дека неколку работници во скопска фабрика за производство на пиво и сокови се затруле со храна, инспектори од Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Државниот санитарен и здравствен инспекторат и Центарот за јавно здравје вршат вонредна инспекциска контрола во мензата.

Целта на контролата, соопшти АХВ, е утврдување на евентуалниот причинител на труењето.

Инспекциските служби ќе земат мостри од храната што се подготвувала/послужувала како оброк за вработените, како и брисеви од работните површини и од вработените во мензата.

-Причините за труењето ќе бидат утврдени со лабораториско испитување на земените мостри храна и брисевите, а резултатите од анализите ќе бидат познати за неколку дена, информира Агенцијата.

Би можело да ве интересира

АХВ лажела за водата во Струмица, Костадинов најави кривична пријава

Предраг Петровиќ

АХВ забрани увоз на пилешко од Бразил и на месо од мали преживари од Албанија

АХВ казни 14 месарници: Продавале небезбедна храна и ја занемариле хигиената

Неколку смртни случаи за време на прекинот на електричната енергија во Шпанија

АХВ заплени и уништи 1.740 килограми небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ прави чистка пред Велигден: уништени месо, јајца, бои, ракија