Инспекција во скопската фабрика за пиво каде работници се затруле со храна

Од:

По добиеното известување од Центарот за јавно здравје дека неколку работници во скопска фабрика за производство на пиво и сокови се затруле со храна, инспектори од Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ), Државниот санитарен и здравствен инспекторат и Центарот за јавно здравје вршат вонредна инспекциска контрола во мензата.

Целта на контролата, соопшти АХВ, е утврдување на евентуалниот причинител на труењето.

Инспекциските служби ќе земат мостри од храната што се подготвувала/послужувала како оброк за вработените, како и брисеви од работните површини и од вработените во мензата.

-Причините за труењето ќе бидат утврдени со лабораториско испитување на земените мостри храна и брисевите, а резултатите од анализите ќе бидат познати за неколку дена, информира Агенцијата.

Би можело да ве интересира

Руски медиуми: Асад e отруен, „почна силно да кашла и да се гуши“

Горан Наумовски

Месарниците во земјава се под лупа на инспекторите, велат од АХВ

А1он

АХВ „подели“ 23 казни за кафеани кои организирале предновогодишни прослави

Горан Наумовски

Трагедија во БиХ: Тројца починаа од труење со јаглерод моноксид

Горан Наумовски

Агенцијата за храна ги контролира новогодишните пактчиња

Катерина Ѓуровски

Тригодишно дете од Куманово се затруло од таблети