Град Скопје: Срушениот ѕид и ограда на Клинички центар е надлежност на Министерството за здравство

Од:

Поврзано со дезинформациите во јавноста а во врска со срушениот ѕид и ограда на Клиничкиот центар, Град Скопје ја известува јавноста дека нема законска надлежност за постапување во овој случај, односно согласно законските и подзаконски акти истото е во надлежност на Министерството за здравство на Македонија.

Попрецизно улицата Белградска е улица во надлежност и сопственост на општина Центар, за истата донесена е одлука на Совет за одржување од страна на Град Скопје, кое во ниту еден случај не значи изградба на улица ниту друг вид градежни активности врз нејзини делови. Изградба на општински улици е во надлежност на општините додека на Градот Скопје се надлежност булеварите и сообраќајниците кои се опфатени во ГУП.

Потпорниот ѕид кој е изграден со функција ограда на Клиничкиот центар е надлежност на Министерството за здравство, односно негова изградба/реконструкција може согласно законските и подзаконски акти да прави единствено Министерството или негов орган овластен за истото, реагираат од Град Скопје.

Би можело да ве интересира

Марковски: Надлежните институции што побрзо да го решат проблемот со паднатиот потпорен ѕид во Клиничкиот центар

Мицкоски најави одговорност: Жалам што граѓаните се соочуваат со проблеми во здравството за кои мислевме дека се дел од минатиот век

Министерство за здравство: Не сме надлежни за паднатиот потпорен ѕид позади Клиниката за детски болести

Компресорската станица работи без прекин, клиниките да кажат зошто не работат хируршките сали – Заеднички служби на Клинички

ВМРО-ДПМНЕ: 13 ден не работат операционите сали на Хирургија

Затворените хируршки сали на Клинички двојно ги зголемија итните случаи во „Св Наум Охридски“