Филиповска-Грашковска: Има помалку непочитувања на протоколите, најверојатно поради зголемените ингеренции на инспекторите

Од:

Помалку непочитувања на здравствените протоколи забележале инспекциските служби во текот на минатата недела, што според претседателката на Инспекцискиот совет Магдалена Филиповска-Грашкоска, најверојатно се должи на зголемените ингеренции на испекторите.

– Претпоставувам дека измените на Законот со кои се зголемија овластувањата на инспекторите, но и се додоа нови мерки, како што е забраната за вршење на дејност и изрекување глоби доколку не се почитуваат протоколите, ги дадоа своите резултати. Впрочем, мината недела констатирана е само една неправилност во однос на непочитување на здравствените протоколи. Станува збор за објект во Куманово за кој е изречена забрана за вршење дејност и прекршочен платен налог, изјави Филиповска-Грашковска на денешната прес-конференција во Владата.

Сепак, според неа, во спречувањето на ширењето на вирусот потребна е и помошта од граѓаните и стопанствениците кои треба да ги почитуваат протоколите.

– Се наоѓаме пред најтешкиот период од справувањето со вирусот, период во којшто сите подендакво треба да покажеме општествена одговорност преку почитување на мерките и протоколите со цел да го спречиме ширењето на корона вирусот и да ја надминеме оваа здавствена криза. Инспекциските служби се важен контролен механизам за правилно спроведување на уредбите и одлуките на мерките на Владата за спречување на ширењето на корона вирусот. Овие служби деноноќно работат со полн капацитет и така ќе продолжат и во следниот период. Но, во целиот процес потребна е поддршка и помош од секој граѓанин и од стопанствениците преку почитување на здравствените протоколи и законите, нагласи Филиповска-Грашковска.

Во периодот од 2 до 8 ноември спроведени се вкупно 5.503 инспекциски контроли од кои 3.743 извршил Пазарниот инспекторат. Од страна на пазарните инспектори направени се и 614 надзори. Поднесени се вкупно 26 прекршочни пријави од коишто една за непочитување на ковид протоколот, а останатите 25 за непочитување на материјалните закони. Поднесени се и две кривични пријави против угостителски објекти во Струга и Прилеп, како и 45 решенија и 43 прекршочни платни налози.

Здраствениот и санитарен инспекторат извршил 67 надзори и има изречено шест решенија поради констатирани неправилности, како и 11.523 решенија за самоизолација и домашно лекување на лица кои се позитивни или биле во контакт со заболено лице.

Во овој временски период во аптеките не се забележани прекршувања на законските одредби и отстапувања од протоколите.

Инспекторите за труд извршиле 597 надзори и изрекле 24 решенија за утврдени неправилности од областа на работните односи. Инспекторатот за транспорт извршил 58 надзори и издал девет решенија и три прекршочни платни налози.

АХВ извршила 385 надзори, при што се издадени 11 решенија, пет прекршочни платни налози и спроведени 14 едукации. Најчестите неправилности кои ги забележале овие инспектори се за неизвршени здравствени прегледи, неспроведување на општите хигиенски мерки и нерегистрирани објекти.

Би можело да ве интересира

ДПИ извршил 1.290 надзори и затворил 20 угостителски објекти за непоседување сертификати или ковид протоколи

Ана Ололовска

Николовски: Е-инспектор почнува со примена во пазарен, трудов и управен инспекторат

Ана Ололовска

„Интермецо“ доби најблага казна – пломбирано ќе биде 10 дена, ако ја повтори журката повторно ќе го затворат

Маја Илиевска-Пачемска

Пломбирано „Интермецо“, повторно метеж и журка без дистанца

Маја Илиевска-Пачемска

Заев и Николовски се сретнаа со инспектори од Државниот пазарен инспекторат

Ана Ололовска

Заев на средба со инспекторите од ДПИ пред одлуката за разрешување на Пауновски

Ана Ололовска