Фетаи: Одговорност за судиите на Врховен за неправниот став за истрагите на СЈО

Од:

Обвинителката Фатиме Фетаи во изнесувањето на завршниот збор за предметот „Титаник 2“ на СЈО, се осврна и на поднесокот на обвинетиот ексдиректор на УБК, Сашо Миијалков, во кое тој бара за него да прекине судењето поради наводно истечениот рок за обвиненија и ставот на Врховниот суд.

„Фамозниот член 22 од Законот за СЈО, кој започнале да го изичуваат децата и во претшколска возраст и кој со сета своја тежина го крена на нозе Врховниот суд и го вклучи аларамот на паника заслужува осврт не поради правната тежина, туику поради поднесениот приговор“, рече Фетаи.

Обвинителката во завршниот збор кажа дека можеби врховните судии имаат надземска моќ да ги препознаат мислите на секого, вклучително и на сите политичките партии кои го изгласаа Законот за СЈО.

„Рациото на одредбата и идејата може да ја каже само оној кој ја донел. Без да има таков доказ за тоа како законодавецот ја толкува одредбата од членот 22, Врховниот суд продуцира правен став незаснован на право и доказ и затоа тој став на Врховниот суд, формално правно се вика правен став, а суштински и материјално правно е направен став, што пак доведува до друга линија на одговорност на судиите кои го донеле неправниот став. Можеби пак ќе го извадат имунитетот од подрумот на Врховниот суд“, рече Фетаи.

„Не знам дали во тој став учествувале и судии на Врховен од кривичниот оддел, се надевам дека не, затоа што работата е за жалење, ако е така“, кажа обвинителката во завршниот збор. Според неа, законите по кои постапуваат сдуиите кои судат кривични предмети како овластен тужител го познаваат само јавниот обвинител и приватниот тужител. За сите кривични дела овластен тужител е јавниот обвинител, освен за оние кривични дела каде што изрично е наведено дека тужител е приватниот тужител.

Обвинителите на СЈО, како што кажа Фетаи, не доаѓаат од Фудбласката федерација на Макеоднија, туку се јавни обвинители. Врховниот суд, рече Фетаи, во некаква заблуда, правна или стварна со директна умисла ги поистоветил термините овластен тужител со надлежен обвинител, што се разни поими со разни последици.

Според Фетаи, рокот за обвинението за „Титаник 2“ е испочитуван и обвинението е поднесено во законскиот рок.

Васко Маглешов

 

Би можело да ве интересира

1,5 месец никој не ги работи истрагите на СЈО

Васко Маглешов

(ВИДЕО) Џолев: Барам од судиите да ги убрзаат постапките за предметите што ја интересираат јавноста

Васко Маглешов

„Сите за правично судење“ креира веб-страница со судски досиеја на СЈО

Ана Ололовска

ВИДЕО: Досие СЈО – Наместо пресуди, половина судења почнаа од почеток

Васко Маглешов

ВИДЕО: Некој со нов автомобил, друг со нов стан, заврши мандатот на специјалните обвинители

Јосифовска во солзи се прегрна со Маџовски, судење за злоупотребените 820 илјади евра од касата на УБК

А1он