Електронското и печатеното издание на Службен весник од утре со еднаква правна важност

Од:

Од утре стапуваат во примена одредбите од Законот за објавување на законите и другите прописи и акти во Службен весник на Република Северна Македонија кои се однесуваат на електронското и на печатеното издание на ова гласило.

Во нив е пропишано дека електронското и печатеното издание на Службениот весник на РСМ ќе имаат ист текст и содржина и еднаква правна важност.

– Доколку се појави неусогласеност помеѓу текстот и содржината на електронското и печатеното издание, за точен, односно правно важен, ќе се смета текстот објавен во електронското издание, соопшти ЈП Службен весник на Република Северна Македонија.

Во согласност со измените, законите и другите прописи се објавуваат во печатеното и во електронското издание на Службениот весник, кое содржи електронски потпис и печат, со што се гарантира неговата идентичност и автентичност со печатеното издание и е објавено на веб-страницата на ЈП Службен весник на Република Северна Македонија.

Законот за изменување и дополнување на Законот за објавување на законите и на другите прописи и акти во Службен весник на Република Северна Македонија е објавен во Службениот весник бр. 21 од 27 јануари 2021.

Би можело да ве интересира

Кристина Јоакимовска е нов в.д. директор на ЈП „Службен весник“

Електронското издание на „Службен весник на РСМ“ доби официјален карактер

Ана Ололовска

ЈП Службен весник одвои 1,6 милиони евра и ги уплати во Буџетот како помош за справување со кризата

Ана Ололовска

Бесплатен електронски пристап до објавените Уредби со законска сила на веб-страницата на Службен весник

Ана Ололовска

Службен весник за време на вонредна состојба само во електронска форма

А1он

ЈП Службен весник одбележува 75 години

Ана Ололовска