Дополнет Конкурсот за стипендии за постдипломски студии во странство

Од:

Министерството за образование и наука објави дополнување на Конкурсот за доделување стипендии за втор циклус студии во странство, за академската 2020/2021 година.  Во Конкурсот, кој МОН го објави во февруари годинава, се додава и образование меѓу областите за кои Министерството ќе додели стипендии за постдипломски студии.

За академската 2020/2021 година МОН ќе додели стипендии за студенти примени на академски студии од втор циклус на еден од првите десет рангирани универзитети од сите области, односно на еден од првите сто рангирани универзитети од областа на техничките науки, архитектурата, градежништвото, математиката, меѓународното право, економијата и финасиите, физиката, биологијата, хемијата и генетиката, а со дополнувањето на Конкурсот – и за областа образование, согласно со рангирањето на универзитетите на последната објавена Шангајска листа на Центарот за универзитети од светска класа.

Рокот за пријавување на кандидатите за користење на академските стипендии за студии од втор циклус во странство е најдоцна до 15 септември 2020.

Во Конкурсот се содржани информации за условите за доделување стипендија, потребните документи, износот на стипендијата, обврските на избраните кандидати и начинот и рокот на пријавување.

Би можело да ве интересира

Навреме ќе заврши сместувањето во студенските и средношколските домови, уверува Царовска

Ана Ололовска

МОН со последни подготовки пред стартот на учебната година, за СОНК има недостиг на технички средства

Ана Ололовска

Владата соопшти кои училишта добиле согласност за изведување настава со физичко присуство

А1он

Царовска на средба со основците кои освоија медали на Балканската олимпијада по математика

Ана Ололовска

165 основни и само четири средни училишта добија согласност за настава со физичко присуство

А1он

МОН: Со законските измени се овозможува непречено одвивање на наставата и во вонредни околности

Ана Ололовска