ДИК: Изборните органи да ги почитуваат одредбите од Законот за заштита на лични податоци

Од:

Деновиве во општинските изборни комисии (ОИК) согласно Изборниот законик веќе се поднесуваат листи за кандидати за советници во советите на општините и за градоначалници. Сите ОИК во својство на изборен орган должни се да ги почитуваат одредбите од Законот за заштита на личните податоци, согласно кој децидно се уредува заштитата на лични податоци и правото на приватност во врска со обработка на нивните лични податоци, рече на денешната седница на Државната изборна комисија (ДИК), потпретседателката Дитмире Шеху.

Имено, како што нагласи, сите членови на ОИК се должни да ги почитуваат начелата поврзани со обработка на личните податоци, бидејќи потпишаа изјава за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните податоци.

– Најстрого е забрането изнесување при фотографирање, фотокопирање, електронска пошта, телефонски, на документација која содржи лични податоци на кандидатите, како и на целата документација на ОИК кои ги обработуваат овие податоци. За прекршување на одредбите од законските прописи, кои ја регулираат заштитата на лични податоци согласно кривичниот законик се предвидени и соодветни санкции. Затоа, ДИК почнувајќи од нас самите, од вработените во ДИК, од помошните тела ангажирани, како и до сите изборни органи, ОИК и избирачките одбори бара целосно професионално и одговорно однесување во работењето од сите изборни органи согласно важечките законски прописи, истакна Шеху.

Претседателот на ДИК Александар Даштевски исто така нагласи дека Општинските изборни комисии мора да внимаваат бидејќи, како што рече, покрај тоа што давањето лични податоци е забрането со посебен закон, казниво е и според Кривичниот законик и некои дејствија што ќе се преземат по тој повод ќе зависат од од органите на прогон.

Одговарајќи на новинарско прашање, Шеху посочи дека кадидатурите овој пат ги потврдуваат ОИК согласно Изборниот законик. Моментално, како што кажа, тие ја прегледуваат докумантацијата и чекаат уверенија од судовите.

На денешната седница ДИК го усвои барањето за добивање овластување за набљудувачи, односно за 34 лица. Како што посочи Даштевски, сите ги исполнуваат условите за набљудување.

Како што посочија на седницата, сите оние кои се заинтересирани за набљудување на изборите можат да достават документација најдоцна седум дена пред одржувањето на изборите.

Повикаа сите домашни, меѓународни, невладини организации, меѓународни мисии и други овластени институции кои ги исполуваат условите да аплицираат во ДИК за набљудување на локалните избори.

Би можело да ве интересира

Шилегов: Скопје ќе го има првиот аквариум во регионот

Катерина Павлова-Николовска

Бугарските медиуми имаат грешка во бројот, личната карта на име Даниела Арсовска постои

Предраг Петровиќ

Арсовска: Јас сум горда Македонка од Скопје, власта ги помина сите граници

БЕСА ќе го поддржи Шилегов на вториот круг од локалните избори

Мицкоски од Злетово: Ќе загубат, но барем да се повлечат достоинствено

Илиевски: Комплетно нова слика за градскиот плоштад- Куманово заслужува современ, модерен и европски плоштад со кој сите ќе се гордееме