ДИК го усвои ревидираниот роковник за изборите согласно измените на Изборниот законик

Од:

Државната изборна комисија денеска на 23-та седница го усвои ревидираниот роковник за претстојните локални избори, усогласен со измените и дополнувањата на Изборниот законик, донесени вчера од Собранието, а предложени од пратенички групи од владејачкото мнозинство и од опозицијата.

Освен измените и дополнувањата на роковникот за извршување на изборните дејствија за спроведување на избори за градоначалници и градоначалник на градот Скопје и членови на советите на општините и советот на главниот град во 2021 година, ДИК усвои и упатството за ангажирање на лица од редот на вработените во секторите за информатичките технологии или надворешни ИТ лица и донесе одлука за објавување на описите на избирачките места.

Членот на ДИК Борис Кондарко информира накратко за поважните измени на Изборниот законик.

– Се воведува обврска за која го пропишуваме рокот најдоцна до 25 септември до 24 часот, сите службени органи и институции кои располагаат со возила да ги достават податоците до ДКСК, со цел увид во користењето на истите за време на избори и спречување на евентуални злоупотреби. За сите радиодифузери, печатени медиуми и портали, кои се регистрирани за платено политичко рекламирање во ДИК, остануваат нивните регистрации, а оние кои го пропуштиле рокот, се определува нов рок за регистрација. Тој рок ќе почне на 17 септември и ќе трае до 19 септември, заклучно со недела до 24 часот, соопшти Кондарко.

Со измените во Изборниот законик, се предвидува да можат да гласаат и лица на кои им истекол рокот на важност на лични карти, а кој рок истекол од денот на распишување на изборите до денот на нивно одржување, што значи од 6 август до 30 октомври.

Кондарко информира дека во најскоро време ДИК ќе направи упатства и соодветни обрасци за оние за кои се однесуваат измените во Изборниот законик опфатени во ревидираниот роковник.

– Се предвидува и рок за пријавување на лицата кои се позитивни на коронавирусот или се во самоизолација за гласање во домашни услови. Овие лица ќе гласаат ден пред одржувањето на првиот круг, односно 16 октомври и 30 октомври доколку има втор круг, соопшти Кондарко.

Би можело да ве интересира

Братот на Михајловски со напис „Максо паре да вратиш”

А1он

Мургашанска: Димитриевски постојано зборува во прво лице еднина, а заборава дека Владата и Советот беа со него во донесувањето на значајни одлуки за Куманово

А1он

СДСМ Скопје: Зошто Арсовска денес не се возеше со двокатните автобуси на Коце?

Ана Ололовска

Со 250 нови еко автобуси до подобар градски превоз, порача Арсовска

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Шилегов: Срамна е црната кампања против мене, со еден документ целосно ја демантирам

Ана Ололовска

СДСМ Скопје: Окрупнува поддршката за Петре Шилегов за вториот круг

Ана Ололовска