Детска клиника: Ревизијата е за 2022 година, за 2024 ќе се обезбеди трикафта за сите

Од:

Извештајот на ДЗР за ЈЗУ Универзитетска клиника за детски болести, Скопје, се однесува на работењето на Клиниката за 2022 година и првиот квартал од 2023 година.

Условниот буџет кој Клиниката за детски болести го доби на 9.02.2022 година од страна на ФЗОРСМ со бр.08-2715/1 за третман на пациентите со цистична фиброза со лекот Трикафта изнесуваше 140 000 000,00 денари и беше наменет за третман на 8 пациенти.

Во рамките на истиот буџет беа вклучени уште 4 пациенти, со нова согласност од Фондот со бр.08-4174/4 од 06.03.2023 година. Третманот на првата група од 8 пациенти беше за 11 месеци, а за втората група од 4 пациенти за 10 месеци. На 9.11.2023 година Клиниката побара и доби согласност од Фондот со бр.08-20937/4 од 15.11.2023 година за дополнителен условен буџет во висина од 100 000 000,00 денари за 102 дозажни форми на лекот, со кои ќе може да се продолжи третманот кај дванаесeтте пациенти и да се започне третман кај 39 нови пациенти, во тек на 2 месеци.

Клиниката во преговори со ФЗОРСМ побара да се обезбедат средства за континуиран третман со Трикафта на сите вклучени пациенти во текот на 2024 година.

Согласно препораките добиени од страна на ДЗР, Клиниката превзема мерки и активности за нивна реализација.

Би можело да ве интересира

Клиниката за очни болести наплатила 65.000 евра помалку за болничко лекување од 1.579 пациенти, утврдија ревизорите

Орце Костов

Како била лекувана Срна на Детската клиника: Родителите обвинуваат, докторите велат дека е сторено се што е потребно

Александар Тодески

Трикафта има само за 15 од вкупно 140 пациенти со цистична фиброза

Орце Костов

За десет години изградени помалку од 40 километри од автопатот Кичево-Охрид за што се потрошени 430 милиони евра, утврди ревизијата на ЈПДП

Орце Костов

Апаратите за магнетна резонанца не се искористени, нема доволно кадар – извештај на ревизорите

Трите деца од семејството на девојчето кое се лекува од тешки повреди во Клинички во Скопје ќе добијат старател

Катерина Ѓуровски