Царовска: Со новата концепција децата од најрана возраст ќе учат зa мултикултурализам и граѓански вредности

Од:

Министерката за образование и наука Мила Царовска денеска имаше работен состанок со Милутин Станчиќ, директор на Управата за развој и унапредување на образованието на јазиците на припадниците на заедниците.

Министерството за образование и наука соопшти дека Царовска и Станчиќ разговарале за новата концепција за основно образование со која, како што се наведува, се обезбедува инклузивност, мултикултурализам и толеранција и дека еден сегмент од концепцијата е низ образовниот процес децата од најрана возраст да ги научат вистинските граѓански вредности, да ги почитуваат различностите и да градат едно општество за сите.

– Управата како орган на државната во состав на Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците се грижи за целосна примена и реализација на уставните и законските права на припадниците на заедниците во сите степени на образовниот систем, развојот и унапредувањето на образованието на јазиците на припадниците на заедниците, промовирање на принципите на мултиетничност, кохезија и заедништво меѓу учениците преку поттикнување за изучување на јазикот и културата на Бошњаците, Власите, Србите, Турците и Ромите, пишува во соопштението на МОН.

Би можело да ве интересира

МОН: Стипендии од 3.500 денари за учениците во дуалните паралелки

Царовска побарала наставниците да бидат дел од приоритетните групи за вакцининација

Жарко Настоски

Груби и Царовска договорија измени во спорниот учебник по географија

Мила Царовска во изолација, била во контакт со лице позитивно на коронавирусот

Жарко Настоски

Матурантите од денеска се на настава, до крајот на месецов ќе чекаат одлука од Собранието

Катерина Павлова-Николовска

Ученикот кој освои прво место на натпревар по математика ќе добие 15 илјади денари од Општина Штип, но не и парична награда од државата

Искра Манојлоска