Борут Клабјан во четврток со предавање во ГЕМ клубот

Од:

Во ГЕМ клубот во четврток, (6 октомври) ќе се одржи предавање на професорот Борут Клабјан од универзитетите во Копар и Фиренца, со наслов „Југославија на работ-Претставите за Југославија во спомениците на италијанско-југословенската граница по втората светска војна“. Предавањата се поврзани со неговите истражувања во доменот на политичката, дипломатската и културната историја на Европа во 19 и 20 век со посебен фокус кон северно-јадранската зона.

dobivaj vesti na viber

Во ова предавање тој ќе се осврне на културата на сеќавање за социјалистичка Југославија во пограничната зона на Италија и Словенија кои се дел од неговото најново интердисциплинарно истражување за историската меморија и новите форми на идентификување во современа Европа.

Би можело да ве интересира

Предавање за еднаквоста помеѓу жените и мажите

Ана Ололовска

Со кампања против насилството во спортските натпревари, заврши иницијативата „Навивај без омраза”

Ана Ололовска

Отворена дискусија со визуелниот уметник Волфганг Обермаир

Ана Ололовска

Во ГЕМ дебата за новите практики на современата уметност со уметникот и професор Волфганг Обермаир

Ана Ололовска

Работилница „Номадизмот како субверзивна практика во времиња на очај“ со Анастас Вангели

Ана Ололовска

ВИДЕО: „Груевистички сведоци“ ја промовираа книгата „Што е груевизмот?“

Емир Латифовиќ