Бочварски: Кичево-Охрид ќе се заврши, но од извештајот на ревизијата зависи дали тоа ќе биде „Синоходро“

Од:

До крајот на неделава министерот Благој Бочварски ќе го добие извештајот за ревизијата за автопатот Кичево – Охрид и од неговите резултати ќе зависи дали ќе се раскине договорот со кинескиот изведувач „Синохидро“.

Според Бочварски, Владата ќе го донесе заедничка одлука по презентација на извештајот на следната седница.

„Јас очекувам во текот на оваа недела да биде доставен од страна на надзорниот орган и од страна на ФИДИК експертите до ЈПДП и до Министерството по што ќе побараме тој извештај да биде разгледан на седница на Влада. Сите одлуки и идни чекори ќе ги носиме заеднички со Владата. Ќе ја презентираме целата моментална состојба, но, овде, таа презентација и идните чекори, пред се, треба да дојдат од експертите кои ќе дадат насоки како да продолжиме со најдобрите решенија со цел овој автопат да биде завршен“, рече министерот Бочварски за време на увидот на градежните работи на браната на реката Отиња во Штип.

Министерот смета дека е рано да се размислува за раскинување на договорот и да се размислува за идните чекори иако на 31 декември истекува рокот за завршување на автопатот кој почна да се гради пред десет години.

Би можело да ве интересира

Политичари прекршувале закони за кинески инвестиции: Мапа со контроверзни проекти на Балканот

Орце Костов

Бочварски од Велес: Вложивме 1,1 милион евра за подобрување на локалната патна инфраструктура во градот

Орце Костов

Има пари за решавање на свлечиштата на автопатот Кичево-Охрид, тврди Бочварски

Наместо за 10, автопатот Кичево-Охрид ќе се изгради за 12 години: Собранието го поддржа предлогот за нов рок

Горан Наумовски

Рокот за изградба на автопатот Кичево-Охрид да се пролонгира до крајот на 2026 година, предлага Владата

Експресно оттуѓен имотот на делницата Тетово-Гостивар, заглави експропријацијата кон Букојчани

Орце Костов