Атанасовски: Во случај на поголеми штети на мостот „Беласица„ немаме фирма која е во можност да ја утврди фактичката состојба

Од:

Еден од консултантите на мостот „Беласица“ професор Санде Атанасовски, во интервју за МИА оценува дека доколку пожарот оставил големи последици на мостот следи долгогодишна санација, но за утврдување на фактичката состојба во овој случај ниту една фирма во земјава нема доволно искуство ниту пак соодветна апаратура.

Пензионираниот професор од Градежниот факултет во Скопје, Атанасовски, има работено на мостот од креирањето на идејата до неговото пуштање во употреба.

Тој оштетувањата на мостот ги дели на две категори, помали или визуелно воочливи и поголеми внатрешни оштетувања.

Оценува дека утврдувањето и справувањето со посериозните последици би бил макотрпен процес, како и дека според прописите кои не наложуваат, но и според проценките на тимот кој работел на идејата за мостот не била предвидена можната опасност од пожар.

Би можело да ве интересира

Арсовска: Мостот „Беласица“ е безбеден, треба санација од страна на ЕСМ во долниот дел

Горан Наумовски

Марковски: Во овој момент не може да се оцени дали мостот „Беласица“ во Скопје е безбеден за употреба или не

ЕСМ за неколку дена ќе почне да го подготвува „Беласица“ за новиот топловод, се чека дозвола од Град Скопје

Орце Костов

Скопје избран за европска престолнина на културата за 2028 година

Бектеши: ЕСМ е подготвено веднаш да го санира мостот „Беласица“ во делот на топловодот

Катерина Ѓуровски

Опожарувањето на „Беласица“не е причина за одложување на стартот на следната грејна сезона тврди ЕСМ

Горан Наумовски