АСОМ: Предлог измените на Законот за игри на среќа се противправни на веќе издадените лиценци

Од:

Предлог измените на Законот за игри на среќа се противправни на веќе издадените и постоечки лиценци и ќе предизвика правна несигурност кај субјектите на коишто им е издадена лиценца со точно одреден рок на важење, реагирааат од Асоцијацијата на спортски обложувалници.

dobivaj vesti na viber

АСОМ укажува и на домашни и меѓународни правни консеквенци со кои може да се соочи државата, бидејќи со ваквото законско решение, како што велат, на компаниите им се одзема стекнатото деловно право по основ на важечките лиценци за постоечките објекти.

– Условите кои ги наметнува новиот закон, де факто значат затворање на нашите објекти, а со тоа и прекин на правата кои ги регулираат лиценците. Спортските обложувалници плаќаат лиценци кон државата кои им гарантираат услови за работа за периодот за којшто е издадена лиценцата. На основ на тие лиценци, приредувачите на игри на среќа во обложувалница вложуваат во простор, средства за работа, ИТ решенија, нови вработувања. Заради наметнатата обврска на усогласување кое не било предвидено во моментот на издавање на лиценците, со барање или поведување на постапки за нанесена материјална штета која ќе ја претрпат обложувалниците, може да се предизвика и директна материјална штета по буџетот, се вели во реакцијата на АСОМ.

Со ваквото законско решение, велат од АСОМ, буџетот ќе остане покус за над 250 милиони евра, средства кои индустријата на игри на среќа ги придонесува во државната економија, и посочуваат дека заради наметнатата обврска на усогласување кое не било предвидено во моментот на издавање на лиценците, со барање или поведување на постапки за нанесена материјална штета која ќе ја претрпат обложувалниците, може да се предизвика и директна материјална штета по буџетот.

Асоцијацијата, се вели во соопштението, стои на ставот дека нема да прифати закон кој води кон целосно затворање на индустријата.

Би можело да ве интересира

Отворено писмо на Здружението на вработени во сектор игри на среќа „Сакам да работам“

Ана Ололовска

Обложувалниците бараат итна промена на мерките или финансиска поддршка, се жалат на преполовени приходи

Катерина Павлова-Николовска

АСОМ: Владата не го исполни ветеното, бараме итно воведување онлајн игри на среќа

Ана Ололовска

АСОМ: Со измените на Законот за игри на среќа без работа остануваат 10 илјади луѓе

Катерина Павлова-Николовска

АСОМ: Неработна недела за обложувалниците значи отпуштање на 30% од вработените и намалени приходи во буџет

Ана Ололовска

АСОМ: Строго се почитува забраната за малолетници од законот за игрите на среќа – дистанцата од 500 метри е нелогична и неприфатлива