Антикорупциска: Советникот Усеини не може да добие тендер за уривање дивоградби од Охрид

Од:

Откако фирмата на советникот Нефи Усеини, се пријави на тендер за уривање на дивоградби во Охрид, од Државната комисија за спречување корупција велат дека лице кое има јавни овластувања, не може да воспостави деловни односи со фирма која е во негова сопственост. Тоа значи дека фирмата „Нефи ИК“ не може да соработува со Општина Охрид, бидејќи тој е член на општинскиот совет. Доколку тој го добие тендерот, тогаш договорот ќе биде поништен и неважечки.

„Службено лице во вршењето на својата функција, јавни овластувања или должности не може да воспостави деловни односи со правно лице кое е во негова сопственост или во сопственост на член на неговото семејство или во кое тој или член на неговото семејство поседува акции или удели или кое го основал тој или член на неговото семејство или во кое одговорното лице е член на неговото семејство“, велат од ДКСК.

Усеини е советник во Општина Охрид, а истовремено и сопственик на дивоградбата кај Чинарот, како и дивоизградената бетонска база на стариот пат Охрид-Струга. Фирмата „НЕФИ ИК“ која се пријави на општинскиот тендер е исто така сопственост на Усеини.

Би можело да ве интересира

Во водите на Охридското Езеро ќе се плива десеткилометарска трка во рамки на Европскиот ЛЕН куп

Висока воена делегација од Бугарија во посета на Скопје

А1он

„Култура 365“ од Охрид, покажа дека дометите на алтернативната култура можат да бидат високи и плодотворни

Заев до Беџети: Градоначалник не треба да брани дивоградби

Татјана Ташкова

Беџети го обвини Заев дека му се јавил да ургира за смена на судија

Галена Николовска-Ризвановиќ

Спасовски бара од Антикорупциска да ги истражи обвинувањата на ВМРО-ДПМНЕ против него

А1он