Амбасадата на САД: ќе ги следиме процедурите на СРД

Од:

Се согласуваме дека сите медиуми треба да ги почитуваат сите обврски што произлегуваат од поседувањето на дозвола, и тоа е исклучително важно за постоењето на независна и избалансирана медиумска клима, но гледаме дека А2 е првиот радиодифузер врз кого е извршено ова барање“.

Ова го наведе Амбасадата на САД во Македонија како реакција на одлуката на Советот за радиодифузија (СРД) да ја одземе дозволата на А2 телевизија.

„Одблиску ќе ги следиме процедурите на Советот за радиодифузија, за да потврдиме дека нивниот мониторинг на содржини, со цел потполна усогласеност со радиодифузната регулатива, се применува подеднакво стриктно врз сите телевизиски станици“, се вели во соопштението на Амбасадата.

Би можело да ве интересира

Проект Пегаз: Новинари, политичари, бизнисмени, активисти на листата за следење преку шпионски софтвер

Вархеји: Медиумскиот амбиент на Балканот мора да се менува

Жарко Настоски

Новинарите реагираат на најавите за владини реклами во медиумите: Лага е дека ние сме го барале тоа

Жарко Настоски

Владата ќе основа медиумски фонд за проекти од јавен интерес

Жарко Настоски

„Репортери без граници“: Македонија две места погоре на листата, критики за државните реклами во медиумите

Жарко Настоски

Репортери без граници: Културата на неказнивост продолжува во С.Македонија

Ана Ололовска

Leave a Comment

8 + two =