Активни пожари во битолскиот, струмичкиот, кумановскиот и штипскиот регион

Од:

Активни пожари има во битолскиот, струмичкиот, кумановскиот и штипскиот регион. Во нивното гаснење од раните утрински часови учествуваат пожарникарите, припадници на Армијата, а на одредени места дел од екипата од Бугарија, како и месното население, објавија од Центарот за управување со кризи (ЦУК).

Активни пожари, согласно состојбата до 8 часот утринава, има во битолскиот регион. Поточно, на територијата на ЕЛС Прилеп има два активни пожари на отворен простор и тоа во атарот на селата Дрен-Смолане каде гори сува трева и шума и е во близина на објекти.

Пожар кој започна на 2 август во атарот на селото Топлица се проширил во атарите на селата Ракле и Никодин. Гори сува трева, а во повисокиот дел и густа шума.

Од ЦУК информираа дека на двата пожари од раните утрински часови во гаснење учествуваат девет пожарникари со 4ПП возила и 28 припадници на АРМ и вработени од „Црн бор“ – Прилеп.

Во однос на струмичкиот регион, таму утрово на пожарот кај Погана се излезени 2 ПП возила од ТППЕ Валандово со седум пожарникари, 14 од ШС Саланџак-Валандово, 30 припадници на АРСМ, ДЗС Валандово 7, ЕВН со седум вработени, една цистерна за вода и едно теренско возило, од РЕК Битола и здружение од Битола девет луѓе исто така се излезени 13 вработени од ПШС Кожув.

Во кумановскиот регион активен е пожарот во селото Мургаш. Гори сува трева и истиот може да се прошири према куќите.

За пожарот се известени ТППЕ Куманово, ДЗС Куманово и општина Куманово. Во моментот активни пожари има во селата Довозенце, Горно Јачинце и Градиште, а информациите се добиени од ТППЕ Куманово чии екипи сеуште се на терен.
Во Општина Кратово пожарот во селото Коњух е се уште активен на непристапен терен. На терен се ТППЕ Кратово со едно возило, три пожарникари и четворица вработени од Шумското стопанство.

Во штипски регион, пожарот на потегот село Костин дол – Ново село од нокеска е повторно активен. На терен се екипи од ТППЕ-Кочани, ШС Осогово, Водостопанство и МЗШВ.

Пожарот кој Стар Истевник се уште е активен. Од раните утрински часови на терен се распоредени екипи на АРСМ, ЦУК, ДЗС, НШ, ЈП, дел од екипата од Бугарија како и месно население. Само од АРСМ има 200 луѓе. Противпожарна екипа од Кочани.

Информација од Раководителот на РЦУК Делчево од лице место, е дека на теренот се распоредени екипи на НШ, ГП, КП, АРСМ, во многу голем број месно население и доброволци. На теренот видливоста е многу намалена и има многу дим, што го отежнува гасненењето на пожарот.

Би можело да ве интересира

Четири пациенти ја загубија битката со вирусот во штипската модуларна болница

Амбасадорот на Италија Андреа Силвестри во посета на Штип

А1он

Кумановчанка била нападната во својот дом од лице кое лажно и се претставило дека работи за кабелски оператор

А1он

Од понеделник 24. Меѓународен театарски фестивал – Денови на комедија во театарот во Куманово

А1он

Приведена лекарка во Куманово поради сомнение за примање поткуп и злоупотреба на службена положба

А1он

Пронајден кокаин, приведен дилер од Куманово

А1он