Акција за собирање отпадни батерии во 25 основни училишта низ Македонија

Од:

Компанијата Елколект почнува со акцијата за собирање отпадни батерии во 25 основни училишта низ 11 општини во Република Македонија.

dobivaj vesti na viber

Акцијата ќе трае до ноември, а опфатени ќе бидат Битола, Куманово, Охрид, Гази Баба, Струмица, Босилово, Крива Паланка, Ранковце, Василево, Дебрца и Ново Село. Целта е да се поттикне создавањето добри навики кај децата уште во раната возраст и да се намали количеството отпадни батерии во животната средина.

– Во соработка со училиштата, подготвивме едукативно – информативен материјал и наменски еко-кутии кои се веќе поставени на видливи места во училишните згради. Во нив учениците ќе ги оставаат отпадните батерии од нивните домаќинства и на тој начин ќе спречат протекување на опасните супстанции (цинк, литиум, олово, кадмиум и жива што се содржат во батериите) да ги загадат почвата, подземните или површинските води, информира Елколект.

Елколект е лиценциран колективен постапувач со отпадна електрична и електронска опрема и отпадни батерии и акумулатори. Како што наведува, континуирано презема конкретни чекори за подигање на јавната свест, првично кај децата, за неопходноста од примарна селекција на отпадните батерии и нивно немешање со останатите видови отпад.

Би можело да ве интересира

МВР: Акциска контрола на 100 отпади, во повеќе од половината утврдени неправилности

А1он

Блокирано носењето на законите за отпад на собраниската Комисија за европски прашања

Пратениците расправаа по пакет закони за животната средина и управувањето со отпад

Жарко Настоски

ВИДЕО: Кумановка претворена во огромен контејнер – се полнат колички со отпад и се фрлаат во реката

Мери Јордановска

Лани собрани 630.086 тони комунален отпад

Ана Ололовска

ВИДЕО: Вардар во Карпош затрупан со ѓубре и дрвја

А1он