Ахмети: Застапувањето на жените во институциите го почнавме од нула, денеска сме среќни со постигнатото

Од:

Претседателот на ДУИ Али Ахмети вчера по средбата со граѓаните на Гостивар се сретна и со Унијата на жени на ДУИ. Пред присутните говор одржа претседателот Ахмети, потпретседателката и пратеничката Арбана Пашоли и пратеничката Вјолца Латифи Адеми.

– Сами Фрашери има многу разработена филозофија и, случајно, тој е и основач на Eнциклопедијата на Турција, а Турција не ги дава неговите останки. „Ако сакате да го знаете нивото на една нација, видете на кое ниво е положбата на жената. Колку е образована жената? Сè започнува од домот. Ние како народ сме освоени, но претрпевме два режима, еден како цел национален режим и друг, кој е оној на дискриминација на жените, оваа дискриминација не траеше долго, но имаше и последици. Имам морална обврска да ја почитувам жената, бидејќи ме засолниле, спиеше со пушка под перница за да ме заштитат. Зошто да не им дадам еднаквост на овие мајки, сестри и жени. Кога се вратив од војна и станав политичар, во ниту една институција немаше жена Албанка, ниту во Собрание ниту во Влада, почнавме од нула. Велите дека го напуштаме режимот на средниот век. Денеска се радувам на постигнувањата, но не сум горд. Од 15 пратеници, шест се жени, 40 отсто, но застапеноста на мајките, жените не сакам да ја мерам по проценти. Нека биде отворена трка. Што им фали на жените, интелигенција, не. Искрено ви велам, таму каде што владеат жените, јас сум поминал подобро од мажите. Тие ги прават работите почесно, поодговорно, покоректно, тоа го докажав. Ова ќе остане наша трајна определба – истакна Ахмети.

Во својот говор пред Унијата на жени во Гостивар, потпретседателката на ДУИ, Арбана Пашоли рече дека политиката не може да функционира без поддршка од граѓаните, затоа ДУИ со години одржува редовни средби со граѓаните и кога не е изборна кампања, за да добие забелешки, критики и предлози и на граѓаните да го подобри своето постапување, но без сомнение и да зборува за постигнувањата кои не се малку.

– Низ годините ги следев активностите на лидерот Али Ахмети и многу сум горд што учам политика од лидер кој на секој од нас му даде простор да бидеме свои, но и да учиме кога грешиме. Да не ги затвораме вратите, туку со подавање рака на разбирање, соработка и помирување, да најдеме решение. Политиката не може да функционира без поддршка од граѓаните, затоа ДУИ низ годините одржува редовни средби со граѓаните и кога не е предизборна кампања, за да ги добие забелешките, критиките и сугестиите на граѓаните за подобрување на своето делување, но без се сомневам и да зборуваме за достигнувањата, кои не се малку. На последниот состанок на Генералниот одбор изјавивте, а јас ве парафразирам: „Да не станеме заложници на функциите, туку да ја унапредиме мисијата“. Вашата мисија да обезбедите консолидирана иднина на оваа земја, која сама по себе значи и интеграција во Европската Унија, е многу благородна и јас заедно со моите колеги, соработници и активисти на ДУИ сме најмалку што можеме да направиме за да ја изразиме нашата почит. Вашата мисија е да ги направите горди со нашето однесување и работа – рече Пашоли.

Од другата страна, пратеничката Вјолца Латифи Адеми рече дека присуството на жените денес му дава сила на гласот на секоја жена, мајка и ќерка, затоа се поклонувам пред вас да ви се заблагодарам за вашата неограничена поддршка, трпение и посветеност, вашиот континуиран придонес во промоција, зачувување на вредностите и унапредување на албанската жена.

– Напредокот на жените во овие години се промени и тоа стана возможно благодарение на еднаквите можности, рушењето на родовите стереотипи преку активното учество на жените во политиката и во сите општествени сфери кои беа дизајнирани преку стратегиите на нашата партија. Американскиот државен секретар еднаш рече: „Кога инвестираме во жени, не инвестираме во поединец, туку инвестираме во семејството, инвестираме во идните генерации, инвестираме во општеството и државата“. Вашето денешно присуство му дава сила на гласот на секоја жена, мајка и ќерка, затоа се поклонувам пред вас да ви се заблагодарам за вашата неограничена поддршка, трпение и посветеност, вашиот континуиран придонес за промоција, зачувување на вредностите и унапредување на албанското жена. На 20-годишнината на ДУИ, нашиот лидер се обрати на Унијата на жени: „Се додека јас имам пулс, вие ќе имате континуирана поддршка“. Затоа, ве повикувам да продолжите со овој елан и инспирација кон остварување на нашата цел за интеграција на земјата во ЕУ. Членството во ЕУ значи зајакнување на геостратешката положба на државата, поголема демократизација, зголемување на динамиката на реформите, зголемување на перспективата за економски развој, зголемување на инвестициите во земјата, зголемување на трендот за отворање нови работни места, зголемување на животниот стандард и подобар квалитет на животот на граѓанинот, да ги вратиме младите во својата земја – потенцира Латифи Адеми.

Би можело да ве интересира

Ахмети: Согласно статутот во ДУИ не се дозволени фракции, ќе треба да се почека до следниот конгрес

Ана Ололовска

Членовите на таканречена Огнена група ќе делуваат како фракција во ДУИ

Ана Ололовска

ДУИ со нова седница на Централното претседателство

Ана Ололовска

ВМРО-ДПМНЕ: Со СДС и ДУИ косење трева 1,5 милиони евра поскапо од лани

Ахмети: Нашата партија не е формирана за поделби, туку да формира нови работи

Почна седницата на Централното претседателство на ДУИ