Зголемени продажните цени на производителите на индустриски производи

Од:

Продажните цени на производителите на индустриски производи во август годинава се повисоки за 0,3 проценти на месечно ниво, а се пониски за 1,3 проценти на годишно ниво, објави Државниот завод за статистика.

Во август во споредба со јули годинава продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки во секторот „преработувачка индустрија“ за 1 процент, а пониски се во секторот „рударство и вадење камен“ за 2,1 процент и во секторот „снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација“ за 5,1 процент. Во август годинава во однос на август лани продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се пониски во секторот „рударство и вадење камен“ за 0,6 проценти, во „преработувачката индустрија“ за 2,1 процент, а во секторот „снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација“ се повисоки за 9,5 проценти.

На странските пазари продажните цени се повисоки за 1,7 проценти на месечно ниво, а  пониски за 1,3 проценти на годишно ниво.

Во споредба со јули годинава продажните цени на производителите на индустриски производи на странски пазари се пониски во секторот „рударство и вадење камен“ за 3 проценти, а повисоки за 2,2 проценти во секторот „преработувачка индустрија“.

Во однос на август минатата година продажните цени се пониски во секторот „рударство и вадење камен“ за 1,6 проценти и во секторот Преработувачка индустрија за 1,3 проценти.

Би можело да ве интересира

Комуналниот отпад по жител во 2020 година 68 килограми поголем од 2016

Ана Ололовска

Минималните трошоци на четиричлено семејство во октомври зголемени за 200 денари

Катерина Павлова-Николовска

Трошоците на живот во октомври зголемени за 0,5 отсто во однос на септември

Ана Ололовска

Зголемени трошоците на живот и цените на мало

Ана Ололовска

Размената 9,44 милијарди евра, трговскиот дефицит 1,448 милијарди

Ана Ололовска

Трошоците на живот во јуни поголеми за 2,7 отсто, а цените на мало за четири

Ана Ололовска