Зголемен бројот на туристи

Од:

Во земјава во април годинава се евидентирани 69.934 туристи, од кои 25.8 % се домашни туристи, а 74.2 % се странски, соопшти Државниот завод за статистика.

Бројот на ноќевањата во април 2023 година изнесува 130.702, од кои 28.4 % се од домашните туристи, а 71.6 % од странските.

Во периодот јануари – април годинава, во однос на истиот период лани, бројот на туристите е зголемен за 24.3 %. Кај домашните туристи има намалување за 3.6 %, а кај странските зголемување за 46.1 %.

Кај ноќевањата, пак, има вкупно зголемување за 13.6 %. Кај домашните туристи е регистрирано намалување за 4.8 %, а кај странските раст од 29.0 %.

Би можело да ве интересира

Се повеќе антитуристички протести во Шпанија

За една година затворени 14 училишта во Македонија: Намален е бројот и на паралелки и ученици

Александар Тодески

Лани поднесени обвиненија за половина од примените пријави за злоупотреба на лични податоци

Александар Тодески

Бројот на туристи лани зголемен за 20.6% во споредба со 2022 година

На плажата Голем во Албанија спасени од давење три македонски државјанки, две се во тешка состојба

Предраг Петровиќ

Негативен природен прираст во 2022 година

А1он