Бројот на туристи лани зголемен за 20.6% во споредба со 2022 година

Од:

Во земјава лани се евидентирани вкупно 1.168.730 туристи, од кои 434.598 биле домашни, а 734.139 странски туристи. Во однос на 2022 година, бројот на туристите е зголемен за 20.6 %, и тоа кај домашните за 0.6 %, а кај странските за 36.6 %, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Бројот на ноќавањата, пак, во 2023 во однос на претходната година е зголемен за 10.1 %, кај домашните за 1.4 %, а кај странските за 22.9 %.

Во декември лани се евидентирани 55 875 туристи, од кои 38.6 % биле домашни, а 61.4 % се странски туристи. Бројот на ноќевањата во декември 2023 година изнесува 111 668, од кои 41.6 % се од домашните, а 58.4 % од странските туристи.

Би можело да ве интересира

На плажата Голем во Албанија спасени од давење три македонски државјанки, две се во тешка состојба

Предраг Петровиќ

ВИДЕО: Жена ги откри градите среде хрватски ресторан

Зголемен бројот на туристи

Туристите ги наведоа местата кои никогаш повеќе не сакаат да ги посетат, на листата и Скопје

Предраг Петровиќ

Туристи од Ќустендил одбиле да патуваат во Скопје оти се плашеле од каменување

Орце Костов

Европски земји каде јавниот превоз е практично бесплатен: Туристите можат значително да заштедат

А1он