Во јули 280 одобренија за градење, за 33,6 отсто помалку во однос на истиот месец лани

Од:

Во јули годинава се издадени 280 одобренија за градење, што е за 33,6 отсто помалку во однос на истиот месец од претходната година.

Најмногу одобренија се издадени во Скопскиот регион, 73, по што следуваат Источниот, 44, Полошкиот 41, Вардарскиот 34, Пелагонискиот, 30, … Североисточниот регион е со најмал број на одобренија за градење и таму се издадени девет, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Според издадените одобренија за градење во јули годинава, предвидената вредност на објектите изнесува 4.147.120.000 денари, што е за 33,2 проценти помалку во однос на истиот месец од претходната година.

Од вкупниот број издадени одобренија за градење, 134 (47,8 проценти) се наменети за објекти од високоградба, 89 (31,8 проценти) од нискоградба и 57 (20,4 проценти) за објекти за реконструкција.

Од вкупно 280 објекти, на 139 (49.6 проценти) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 141 (50.4 проценти) објект инвеститори се деловни субјекти.

Во извештајниот период е предвидена изградба на 218 станови, со вкупна корисна површина од 25 615 метри квадратни.

Би можело да ве интересира

Цените на становите во Скопје со раст од 11 проценти на годишно ниво

Орце Костов

Ќе паѓа цената на становите во Скопје, државата најави регулација

Орце Костов

Зголемени цени на становите, поголема побарувачка за станбени кредити и повеќе издадени одобренија за градба – извештај на Народната банка

Катерина Ѓуровски

Градете ја својата иднина на најатрактивната локација во Скопје – изберете дом во „Гранд Ривер“

Ана Ололовска

„Гранд Ривер“- Совршен дом за модерни, урбани семејства, креиран за слобода и индивидуалност

Ана Ололовска

Ќе оди во затвор измамникот кој еден стан го продаваше на четворица во пандемијата, условната казна му е укината

Маја Илиевска-Пачемска