ВИДЕО: 2023 ќе биде тешка година, рецесија ќе зафати третина од светската економија предвидува ММФ

Од:

За поголемиот дел од глобалната економија, 2023 година ќе биде тешка година бидејќи главните двигатели на глобалниот раст – САД, Европа и Кина – ќе доживеат забавување на економската активност, предупреди шефицата на Меѓународниот монетарен фонд.

Новата година ќе биде „потешка од годината што ја оставаме зад нас“, изјави директорката на ММФ Кристалина Георгиева за CBS News. „Зошто? Затоа што трите големи економии – САД, ЕУ и Кина – забавуваат во исто време“, рече таа.

„Очекуваме една третина од светската економија да биде во рецесија. Дури и во земјите кои не се во рецесија, стотици милиони луѓе ќе се чувствуваат како да се“, додаде таа.

Во октомври, ММФ ја намали својата перспектива за глобалниот економски раст во 2023 година, наведувајќи го континуираниот притисок од војната во Украина и инфлаторните притисоци и високите каматни стапки создадени од централните банки, како што е Федералните резерви на САД, за умерено зголемување на цените.

Георгиева рече дека Кина, втората по големина економија во светот, најверојатно ќе расте со или под глобалниот раст за првпат во 40 години, бидејќи бројот на случаи на Ковид-19 се зголемува по завршувањето на ултра строгата политика за борба со висусот

Згора на тоа, очекуваното зголемување на инфекциите со Ковид во наредните месеци веројатно дополнително ќе ја погоди нејзината економија и ќе го забави регионалниот и глобалниот раст, рече Георгиева, која отпатува во Кина кон крајот на минатиот месец.

„Следните неколку месеци би биле тешки за Кина, а влијанието врз кинескиот раст би било негативно, влијанието врз регионот би било негативно, влијанието врз глобалниот раст би било негативно“, рече таа.

Во меѓувреме, американската економија се издвојува и би можела да го избегне целосниот колапс што веројатно ќе влијае на дури една третина од економиите во светот.

„САД се најотпорните и би можеле да избегнат рецесија. Гледаме дека пазарот на трудот е сè уште доста силен“, рече Георгиева.

Пазарот на труд во САД ќе биде во фокусот на вниманието на претставниците на Федералните резерви, кои се желни да ја намалат побарувачката за работна сила за да го намалат притисокот врз цените. Првата недела од новата година носи многу клучни податоци за вработеноста, вклучително и месечниот извештај за нефармските плати, кој се очекува да покаже дека американската економија додаде 200.000 работни места во декември и стапката на невработеност остана на 3,7%, речиси најниска од 1960-тите.

Би можело да ве интересира

ММФ ја предупреди Европа: Не се радувајте предвреме

Мицкоски: Поради епската неспособност на Владата имаме двојно промашување од прогнозата на ММФ и за 50% повисока инфлација од државите во ЕУ

Средба со Светска банка: Народната банка придонесува за одржување на здравоста на финансискиот сектор преку својата макропрудентна политика

Митева: Според проекциите на ММФ Македонија е последна, зад Косово, Албанија и Црна Гора со економски раст од 2,5%

Средби со ММФ: Успешен пристап на Народната банка во совладувањето на инфлацијата и одржување на стабилноста

А1он

Според ММФ инфлацијата е двојно поголема од пресметките на СДСМ

Орце Костов