Трошоците на живот во септември зголемени за 0,2 проценти

Од:

Трошоците на живот, мерени преку цените на стоките и на услугите за лична потрошувачка, во септември во однос на август годинава се зголемени  за 0,2 проценти, а споредено со септември лани за 1,6 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Анализирано по главни групи, според намената на потрошувачката, во септември во однос на август пораст на трошоците на живот е забележан во групите: „здравје“ за 6,4 проценти, „домување, вода, електрика, гас и др. горива“ за 1,2 проценти, „транспорт“ за 0,9 проценти, „рекреација и култура“ за 0,7 проценти, „алкохолни пијалаци, тутун“ и „облека и обувки“ за 0,4 проценти, „останати стоки и услуги“ за 0,3 проценти, „комуникации“ и „ресторани и хотели“ за 0,1 процент. Намалување на трошоците на живот е забележано во групите „мебел, покуќнина и одржување на покуќнина“ за 0,8 проценти и „храна и безалкохолни пијалаци“ за 0,7 проценти.

На ниво од претходниот месец останале трошоците во групата „образование“.

Би можело да ве интересира

Комуналниот отпад по жител во 2020 година 68 килограми поголем од 2016

Ана Ололовска

Минималните трошоци на четиричлено семејство во октомври зголемени за 200 денари

Катерина Павлова-Николовска

Трошоците на живот во октомври зголемени за 0,5 отсто во однос на септември

Ана Ололовска

Зголемени трошоците на живот и цените на мало

Ана Ололовска

Размената 9,44 милијарди евра, трговскиот дефицит 1,448 милијарди

Ана Ололовска

Трошоците на живот во јуни поголеми за 2,7 отсто, а цените на мало за четири

Ана Ололовска