Стопанската комора бара стриктна примена на законите во врска со употребата на дезинфициенси на пазарот

Од:

Во оваа вонредна состојба, кога се води голема битка за здравјето и животите на граѓаните, мора да се преземат сите можни чекори за нивна заштита. Затоа мора да се обезбеди стриктна примена на законските одредби во врска со продажбата на биоцидни производи на пазарот (дезинфициенси за раце, за површини и за подови). Ова е особено важно во постојните услови на нивно енормно користење, велат од Стопанската комора на Македонија.

Посочуваат според регулативата, секој добавувач за да стави дезинфициенси во промет треба да поседува дозвола, односно решение, за ставање во промет на биоцидни производи, издадена од Министерството за здравство.

– За да се знае точно кој производ е одобрен, надлежните институции треба во најкус можен рок да ги ажурираат информациите на соодветната интернет-страница (www.hemikalii.gov.mk) со објавување само на важечките решенија од Министерството за здравство. Истовремено, треба да се известат сите учесници во синџирот на дистрибуција, но и сите државни институции, за тоа кои биоцидни производи, односнo дезинфициенси смее да ги има во продавница или смеат директно да се набавуваат, за притоа корисниците да не бидат доведени во заблуда. Тогаш ќе се олесни и работата на инспекциските служби за спречување на ставање во промет на дезинфициенси за кои не е издадено одобрение од Министерството за здравство, се наведува во соопштението.

Стопанската комора, додаваат, во суштина инсистира на стриктна примена на Законот за хемикалии, Законот за трговија и Законот за индустриска сопственост. Само така, велат оттаму, ќе се избегнат сите ризици и какви било несакани ефекти врз здравјето на населението поврзани со употребата на дезинфициенси.

Би можело да ве интересира

Претседателот на Стопанската комора за енергетика: Измамници нечесни, вирусот не е смртоносен

Ландов

Пешев: Во периодот што следува компаниите ќе имаат проблем да ја одржат ликвидноста

Ана Ололовска

Стопанската комора: Измените на економските мерки се добри за бизнисот, но остануваат отворени важни прашања за идниот период

А1он

Во мај вебинар на Стопанската комора за влијанието на Ковид врз осигурителниот сектор

Ана Ололовска

Азески: Проблеми со ликвидноста кон средината на мај, а со извозот во почетокот на јуни

Ана Ололовска

Стопанската комора почнува со онлајн обуки – ќе им помага на компаниите подобро да ги искористат мерките за поддршка

Ана Ололовска