РКЕ: Потрошувачите кои се приклучени на БЕГ да продолжат редовно да си ги подмируваат месечните фактури за испорачаната топлинска енергија.

Од:

Постојниот вршител на енергетска дејност којшто побарал престанување или на кого му е одземена лиценцата, согласно Законот за енергетика е должен да ја обезбедува јавната услуга се до избор на нов вршител на енергетската дејност, односно во случајов производство, дистрибуција и снабдување на топлинска енергија. До изборот на нов вршител на енергетската дејност, БЕГ има должност да ја врши јавната дејност за производство, дистрибуција и снабдување на топлинска енергија велат од Регулаторната комисија за енергетика.

dobivaj vesti na viber

– Од друга страна пак согласно Правилата за снабдување со топлинска енергија и Тарифниот систем потрошувачот е должен редовно да ги плаќа сметките за испорачаната услуга. Потрошувачот има обврска да го плати износот на доспеаната фактура и неплатените фактури од претходните календарски месеци наведени во фактурата за последниот календарски месец – стои во Правилата за снабдување со топлинска енергија се вели во соопштението од РКЕ.

Би можело да ве интересира

Бислимоски: Потрошувачите плаќаат само за она што го имаат потрошено, РКЕ не ги признава кражбите на електрична енергија во крајната цената

Ана Ололовска

ЕСМ достави понуда на повикот за парно греење во Скопје

Ана Ололовска

Сторнирани сметките на БЕГ за август, граѓаните ќе добијат нови

Горан Наумовски

ЕВН: Надоместокот за пренос и дистрибуција постои отсекогаш, сега се издвојува согласно европските регулативи, а РКЕ признава само дел од вкупните загуби, дел се на товар на компанијата

Ана Ололовска

Бислимоски почна да штеди во РКЕ: Дојдов на работа по скали, планирам да ослабам

Орце Костов

Бислимоски: БЕГ да ги сторнира сметките за парно бидејќи се пресметани без субвенции за топлинска енергија

Орце Костов