Раст на цените на нафтата

Цените на нафтата по шест недели го достигнаа максимумот поради евакуацијата на платформите во Мексикански Залив поради невремето, како и поради зголемените тензии со британскиот танкер.

Цената на северноамериканската нафта „брент“ е зголемена за 40 центи и се продава за 67,41 долар за барел.

Во исто време, американската „лесна“ нафта поскапи за 33 центи и се продава за 60,76 долари.

Зголемувањето на цената на нафтата е и поради падот на резерви во САД. Според податоците на американската Управа за енергетски информации (ЕИА) од 5 јули резервите во САД се намалени за 9,5 милиони барели, што е значителен пад во однос на предвидувањата на аналитичарите, кои прогнозираа пад од 3,1 милиони барели.

Производителите на нафта во САД вчера го намалија производството за речиси една третина во Мексикански Залив, пред една од првите големи бури во сезоната на урагани во тоа подрачје.

Би можело да ве интересира

Пад на побарувачката за „црно злато“ во 2020, предвидува ОПЕК

Во источниот регион ќе се гради репроцентар за фазани

Цените на нафтата за половина година скокнаа за повеќе од 20 отсто

Ана Ололовска

Министерство за економија: Не даваме никакви дозволи и лиценци за тутун, само ги впишуваме компаниите со тутунски производи во Регистарот

Ана Ололовска

Донесен Законот за враќање на дел од данокот на додадена вредност на физичките лица

Ана Ололовска

Министерството за економија за една недела да ја испита дозволата за концесија на „Еуромакс“

Ана Ололовска