Продажните цени на индустриските производи повисоки на месечно, пониски на годишно ниво

Од:

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар во јануари годинава се повисоки за 0,3 отсто на месечно ниво, а пониски за 0,8 отсто на годишно ниво, објави Државниот завод за статистика.

Во јануари 2019, во споредба со декември 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки во групите енергија за 2,1 отсто, трајни производи за широка потрошувачка за 0,8 отсто, нетрајни производи за широка потрошувачка за 0,7 отсто и капитални производи за 0,3 отсто.

Во јануари 2019, во споредба со јануари 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групите енергија за 5,4 отсто и интермедијарни производи, освен енергија за 0,5 отсто.

Би можело да ве интересира

Истражување: Девет проценти од децата на возраст од 5 до 17 години имаат анксиозност

Катерина Ѓуровски

Во третиот квартал природниот прираст негативен, починати се 23 доенчиња

Катерина Ѓуровски

Цените на индустриските производи со раст на годишно ниво од 1,2 отсто

Од срцеви болести лани починале шест пати повеќе луѓе отколку годинава од Ковид-19

Се набавуваат 5650 лаптопи за пописот, чинат над 3 милиони евра

Мери Јордановска

Цени на производителите на индустриски производи пониски за 1,4 отсто на месечно, повисоки за 0,3 отсто на годишно ниво

А1он