Во третиот квартал природниот прираст негативен, починати се 23 доенчиња

Од:

Природниот прираст во земјава во третото тримесечје од годинава е негативен. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека бројот на живородените деца во третото тримесечје од 2020 година, во споредба со истиот период од претходната година, е намален за 5,2 отсто и изнесува 5.141 живородени деца, додека бројот на умрените лица бележи зголемување од 15,3 отсто во споредба со истото тримесечје од 2019 година и изнесува 5.419 лицa, а од нив 23 се умрени доенчиња.

Природниот прираст е негативен, -278 лица, што значи дека за толку лица бројот на живородените деца е помал од бројот на умрените лица.

Бројот на склучените бракови во ова тримесечје од годината е намален за 12,9 отсто во споредба со истиот период од 2019 година и изнесува 3 768 бракови, а зголемен број е регистриан кај разведените бракови за 8,5 отсто, однсно во ова тримсечје се добиени 357 извештаи за разведени бракови.

Би можело да ве интересира

Природниот прираст во негатива од 711 лица во вториот квартал

Истражување: Девет проценти од децата на возраст од 5 до 17 години имаат анксиозност

Катерина Ѓуровски

Природниот прираст негативен, бројот на склучени бракови зголемен за 140,8 отсто

А1он

Од срцеви болести лани починале шест пати повеќе луѓе отколку годинава од Ковид-19

Се набавуваат 5650 лаптопи за пописот, чинат над 3 милиони евра

Мери Јордановска

Повисоки продажните цени на индустриските производи

А1он