Отворена стечајна постапка за поранешно Фени: На работниците им должи 2,18 милиони евра за плати

Од:

Во основниот суд Кавадарци отворена е стечајна постапка за „Еуроникел индустри“ или поранешно Фени Индустри, а за стечаен управник е назначен Ацо Петров од Скопје.

Стечајниот предмет беше поведен по предлог на тројца доверители: прилепска компанија, јавно претпријатие од Кавадарци, како и вработените во фабриката.

Претставниците на доверителите, рекоа дека сметаат оти покрај обврските, компанијата има и имот од кој би можела да се формира стечајна маса и да се намират доверителите преку неа.

На рочиштето беше презентиран извештајот од досегашната привремена стечајна управничка, Љубица Зајкоска од Прилеп, за економско – финансиска состојба на „Еуроникел“ и според податоците од последните перт години фирмата постојано била во добивка.

Зајкоска појасни дека 670 вработени побаруваат по четири плати во вкупен износ од 133.823.193 денари или 2,18 милиони евра.

Таа додаде дека книговодствено, компанијата има побарувања и од домашни и странски субјекти и од државни институции, но нивната веродостојност ќе се испита во отворената стечајна постапка.

Би можело да ве интересира

Склучен е договор за продажба на „Еуроникел индустри“, се очекува поранешните вработени да се вратат на работа

Џафери: Владата има обврска да спроведува закони, затоа ги усогласивме коефициентите за плата

Орце Костов

Синдикалната минимална кошница за март 58 998 денари, само за еден месец се зголеми за 1522 денари

Орце Костов

Кривичен го препрати предметот против Мерко во струшкиот суд: Не биле надлежни тие, туку судот во чие подрачје се извршило делото

Ковачевски: Успеавме просечната плата да ја издигнеме на 40.000 денари

Таткото на Вања бара да биде пуштен од притвор – Фетаи е против, Апелација одлучува