Изработен прирачник „Купувам домашно“ со објаснување што сè спаѓа во домашни производи

Од:

Со цел стимулирање на купување домашни производи, а со тоа и поддршка на македонското стопанство во услови на КОВИД-19 кризата, домашната платежна картичка е наменета исклучиво за македонски производи и услуги, додека повратот на ДДВ преку МојДДВ за македонски производи е покачен од 15 на 20 проценти. За да се информира јавноста што сè спаѓа под „македонски производи“, Министерството за финансии изработи прирачник „Купувам домашно“ со 16 често поставувани прашања.

Документот, како што соопшти Министерството, е изготвен заедно со Државниот пазарен инспекторат, Министерството за економија, Организацијата за заштита на потрошувачи, Царинска управа и УЈП.

– За целите на купување со домашната платежна картичка, производ може да се смета како домашен – македонски производ, доколку се производи и стоки за финална потрошувачка произведени од правни и физички лица вршители на стопанска дејност, резиденти на Република Северна Македонија, освен алкохолни пијалаци, тутун и преработки на тутун, се вели во соопштението.

За целите на искажување на прометот од македонските производи во фискалните сметки, посочуваат од МФ, производот може да се смета како домашен-македонски производ, доколку на неговата декларација, согласно Законот за заштита на потрошувачите, е наведено дека е произведен на територијата на земјава.

Би можело да ве интересира

Заврши рокот за „купувај домашно“: Граѓаните со картичките се прехрануваа, аналитичарите сега бараат долгорочни економски мерки

Ландов

Лекари од Штип добиле по 322 денари од државата за борбата со коронавирусот

Маја Илиевска-Пачемска

Парите од државните картички доделени на иселени и починати ќе се вратат во буџетот

Маја Илиевска-Пачемска

Истекува рокот за издавање на домашната платежна картичка, граѓаните да ги искористат до 15 август

Ана Ололовска

Дел од државните картички ќе останат неподелени, добитниците се отселиле

Маја Илиевска-Пачемска

Ангеловска: Домашната платежна картичка инјекција од 28 милиони евра за домашното стопанство

Ана Ололовска