Инфлација од 18,7 проценти, три минимални плати се потребни за основната потрошувачка кошничка пресмета ССМ

Од:

Инфлацијата достигна 18,7 проценти, за минималната потрошувачка кошничка се потребни 50.244 денари .Ова се најновите пресметки што ги објави Сојузот на синдикати на Мкаедонија.

-Владата и работодавачите го честитаа 7. октомври, Меѓународниот ден за пристојна работа со непристојни плати и непристојна работа, со сиромашни работници и граѓани кои веќе не можат да си ги дозволат основните потреби за егзистенција. Поради се поевидентното зголемувањето на цените, имаме тренд на осиромашување на работниците и граѓаните и итно е потребно зголемување на платите. Не може да се справувате со зголемените трошоци за живот без зголемување на платите на работниците, поради тоа ССМ инсистира платите во државата да го следат порастот на инфлацијата од 18,7 % но и порастот на синдикалната кошница која ја изработува ССМ се вели во објавата од ССМ.

ССМ бара доследна примена на одредбите од колективните договори за усогласување на платите согласно порастот на инфлацијата, продолжување на важењето на досегашни анти-кризни мерки со замрзнување на маржата кај досега определените продукти како и проширување на повеќе прехрамбени продукти, но и бесплатен градски превоз до и од работа.

Исто така, ССМ бара да се воведе повторно мерката за право на платежна картичка за купување домашни производи и плаќање на сметките за електричната енергија за одредена категорија на работници и граѓани кои се најзагрозени и најпогодени од економската криза односно да се поделат вредносни картички за купување храна и плаќање на сметките за електрична енергија на одредена категорија на семејства, особено на оние чиј вкупен приход е во износ под просечна плата (31.812,00 денари) во едно четиричлено семејство во висина до разликата од синдикалната минимална кошница (50.224,00 денари).

Би можело да ве интересира

Бектеши ја избриша ставката за трошоци за живот за да поевтини минималната синдикална кошница

Орце Костов

ССМ: Владата прави обид да заштеди со тоа што еден месец нема да ја корегира минималната плата

Ана Ололовска

Бектеши ќе бара средба со ССМ за утврдувањето на минималната синдикална кошничка

Горан Наумовски

ССМ: Синдикатите обединети против Предлогот на закон за системот на плати во јавниот сектор

Ана Ололовска

ССМ најави кривична пријава против министерот за финансии Фатмир Бесими

Ана Ололовска

Во Аргентина рекордна инфлација од 94,8 отсто